El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va prometre ahir, durant el debat de la moció de censura al president del Govern, Mariano Rajoy, que si aquesta prospera, treballarà per derogar alguns articles de la «llei mordassa», impulsarà lleis contra la bretxa salarial i la desigualtat laboral entre homes i dones i recuperarà la sanitat universal.

Des de la tribuna del Congrés, Sánchez va expressar la seva esperança de posar fi al temps de Rajoy, encapçalar un Govern «socialista, paritari i europeista» i obrir una nova etapa basada en l'acord. Amb aquesta finalitat consensuarà un full de ruta «amb els grups parlamentaris majoritaris» per tal de «recuperar l'estabilitat i la normalitat democràtica, atendre les urgències que tingui el país i convocar eleccions generals».

Els eixos del seu «programa d'estabilitat», que aplicarà si aconsegueix ser investit, són l'estabilitat institucional i la regeneració democràtica, l'estabilitat macroeconòmica i pressupostària, l'estabilitat social, laboral i mediambiental, i l'estabilitat territorial.

Així, el líder socialista va remarcar la necessitat de superar una etapa en la qual «l'executiu ha donat absolutament l'esquena» al Congrés i ha tingut una actitud de «bloqueig». Enfront d'això, el seu Govern fonamentarà, va dir Sánchez, la seva actuació en «mesures que han generat amplis consensos parlamentaris», entre els quals va esmentar els referents a la independència de RTVE, les beques d'educació i l'eliminació de l'impost «al sol».

Així mateix, el secretari general del PSOE va afirmar que el seu executiu promourà la derogació «urgent» dels articles de la Llei de Seguretat Ciutadana (Llei Mordassa) que «limiten desproporcionadament» els drets de reunió, manifestació, llibertat d'expressió i llibertat d'informació, així com la disposició final que permet l'expulsió d'estrangers a la frontera «de forma arbitrària i sense dret a tutela judicial efectiva».

En l'àmbit econòmic va dir que mantindrà els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2018, malgrat haver-hi votat en contra, «per responsabilitat i per garantir la governabilitat del país», i es va obrir a negociar els del 2019, que s'han de presentar al setembre.