Mor als 77 anys el catedràtic de Filosofia i exeurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras

La formació republicana es mostra "colpida" i reconeix el "compromís amb el servei públic" del finat

L'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras en una imatge d'arxiu

L'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras en una imatge d'arxiu / ACN

ACN

El catedràtic de Filosofia i exeurodiputat d'Esquerra Republicana Josep Maria Terricabras ha mort aquest dimarts als 77 anys, segons ha confirmat la mateixa formació política. Terricabras, nascut a Calella el 12 de juliol del 1946, va formar part del Parlament Europeu en la vuitena legislatura de la institució, entre el 2014 i el 2019. Durant aquesta etapa va ser nomenat president del grup de l'Aliança Lliure Europea a l'eurocambra. Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, la seva trajectòria política ha estat sempre vinculada a ERC, partit que avui ha emès un comunicat en què es mostra colpit pel traspàs de Terricabras i del qual en destaca el "compromís amb el servei públic".

Terricabras va començar l'aventura política el 2012, quan va tancar la candidatura d'ERC per la demarcació de Girona com a independent a les eleccions al Parlament. Dos anys més tard seria el candidat dels republicans a les eleccions al Parlament Europeu.

En l'àmbit universitari es va doctorar en Filosofia i Ciències de l'Educació per la UB i per la Universitat de Münster, a Alemanya, i va fer estades d'investigació en aquesta mateixa institució, al Saint John's College de Cambridge, al Regne Unit, i a la Universitat de Califòrnia, a Berkeley, als EUA.

El 1995 va ingressar a l'Institut d'Estudis Catalans com a membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials. Actualment era catedràtic emèrit de Filosofia a la Universitat de Girona.

També va ser fundador de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani, que va dirigir fins al 2014, quan la va deixar per presentar-se a les eleccions europees.

En un comunicat, Esquerra Republicana ha expressat la més profunda tristesa per la mort del filòsof i catedràtic de militància, amistats, treballadors i de tota l'organització. Alhora ha traslladat "el més sincer condol i escalf" a la família i amistats.

ERC ha definit Terricabras com "un home bo que va dedicar gran part de la seva vida a l'estudi i la docència de la Filosofia, però també al servei públic representant la ciutadania de Catalunya al Parlament Europeu entre 2014 i 2019".