L'Ajuntament d'Aguilar de Segarra s'ha proposat recuperar el castell medieval de Castellar com a equipament cultural amb l'objectiu de fer-lo visitable també com a reclam turístic. Tanmateix, la deteriorada estructura obligarà a fer-hi una profunda tasca de reforma i restauració, amb previsions de començar la primera fase de les obres a final d'aquest mes, tot i que encara no hi ha data per a la següent fase.

El castell en qüestió, ubicat en un turó proper al nucli de Castellar, va passar a ser de propietat municipal fa uns tres anys, amb l'objectiu de no deixar-lo derruir i per mirar d'aprofitar-lo com a bé patrimonial del poble, segons ha explicat l'alcalde, Valentí Riera. Un cop adquirit, l'Ajuntament va encarregar un pla director per veure com es podia recuperar i quins usos se li podrien donar, i ja ha obtingut el vistiplau tant del consistori com del departament de Cultura. Aquest pla preveu adequar la planta baixa com a museu dedicat al món rural, mentre que la primera planta es destinaria a usos polivalents. Finalment, s'habilitarà una terrassa al capdamunt de tot amb vistes als voltants del terme, segons ha exposat l'arquitecte responsable del projecte, Josep M. Esquius. El conjunt d'aquestes obres (la part corresponent a la restauració) s'estima en uns 600.000 euros.

Ara per ara, l'Ajuntament ja ha procedit a fer una neteja acurada de la zona on es vol actuar, se n'han tret les herbes, s'ha retirat la runa de les parts de l'estructura ensorrada i s'ha apuntalat per evitar que es continuï deteriorant. Són unes tasques prèvies a la primera fase de les obres, que començaran durant les setmanes vinents i que consistiran en l'adequació de la planta baixa, la reconstrucció del sostre, que està ensorrat, i en l'aixecament de l'estructura dels pilars que hauran d'aguantar la coberta superior. Aquestes obres s'allargaran uns cinc mesos i seran finançades per l'Institut Català del Sòl i l'Ajuntament. La reforma de la primera planta i la construcció de la coberta i de la terrassa del capdamunt es deixaran per a una fase posterior, que no té data ni finançament, però hi ha l'esperança "que ho puguem lligar mentre estiguem construint la primera", apunta l'alcalde, que confia a poder obtenir ajuts dels fons Leader, entre altres.

Un cop reformat tot el conjunt monumental, s'haurà d'adequar l'espai interior als usos als quals es preveu destinar l'equipament segons el pla director, amb la intenció "de poder anar fent visitable el castell per fases", afegeix l'alcalde, i amb l'esperança que es pugui obrir completament al llarg del proper mandat.

La planta del museu es dedicaria bàsicament a l'exposició d'estris del camp, però també a explicar la història del castell i de la vinculació amb el poble i amb el municipi. Per altra banda, la sala polivalent de la primera planta podrà servir per fer-hi conferències, xerrades, altres exposicions, recepcions o activitats culturals diverses, segons ha avançat Valentí Riera. Més endavant, també es podria plantejar algun tipus d'actuació a l'espai exterior del conjunt del castell de Castellar.