Va ser un dels llibre més venuts el darrer Sant Jordi i s'ha convertit en un fenomen mediàtic a tot l'estat: es tracta d'ElMétodo Dukan Ilustrado, el llibre sobre la dieta d'aprimament de moda, que promet resultats ràpids i màgics, seguint una alimentació a base de proteïnes. La dieta del nutricionista francès Pierre Dukan, la qual per-tany al grup de les anomenades proteïnades -es redueix al mínim l'aportació d'hidrats de carboni i s'augmenta la quantitat de proteïna- no és vista de bon ull per les nutricionistes consultades per aquest diari, perquè és totalment desequilibrada i perquè se sol seguir sense supervisió mèdica. El règim tampoc no rep l'aval de l'Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes, que la qualifica "d'ineficaç i fraudulenta".

Les tres nutricionistes consultades coincideixen a dir que quan algú es vol aprimar el millor és seguir una dieta individualitzada, on no es prohibeixin grups d'aliments. Tot i això, si malgrat tot, la persona busca aprimar-se ràpidament -com sol passar just abans de l'estiu amb l'operació biquini- seguint una dieta miraculosa, les professionals ho tenen clar: ha de ser sempre sota supervisió mèdica. I això, la Dukan no ho compleix.

Engràcia Saló, metge nutricionista de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, ha explicat que les dietes proteïnades "poden ajudar en alguns casos concrets, però hi ha d'haver un control per comprovar que no hi hagi dèficits".

Coincideixen amb Saló, tant Sònia Moreno, infermera postgraduada en dietètica i nutrició, com Georgina Bermúdez, llicenciada en Nutrició Humana (ambdues amb consulta al Centre Mèdic del Bages), que assenyalen que el punt feble del mètode Dukan és que no hi ha cap professional que comprovi periòdicament que a l'organisme no li falta res. "És molt restrictiva i amb la baixa ingesta de macronutrients es produeixen desequilibris nutricionals importants", explica Moreno, que afegeix: "si la persona fos controlada, les analítiques mostrarien si té dèficits i es podrien fer suplementacions". Així, seguir la Dukan durant un llarg període de temps i sense fer cap tipus de control mèdic pot comportar, segons han assenyalat Bermúdez i Moreno, una sobrecàrrega als ronyons i al fetge per l'alta ingesta de proteïnes, i poden baixar notablement els nivells de calci, potassi, sodi, magnesi, etc. Això pot generar una sensació de cansament, mal de cap, depressió, caiguda de cabells, alteracions de la pressió arterial, colesterol, problemes cardiovasculars, baix rendiment intel·lectual i físic per la manca de glucosa, rampes musculars, augment de l'àcid úric, restrenyiment, dolor articular. Fins i tot, si se segueix durant molt de temps, pot provocar osteoporosi, alteracions hormonals, obesitat i càncer.

Georgina Bermúdez encara troba en la dieta un altre inconvenient: "que no reeduca els hàbits alimentaris i que, a més, et diu que al llarg de la teva vida continuïs fent un dia a la setmana de proteïna pura. I això no és gens aconsellable". Bermúdez és del parer que la Dukan i les dietes proteïnades en general són "enganyoses, perquè es perd molt pes en la primera fase, però en les altres és molt més difícil. Haurem de veure si la gent que l'ha seguit d'aquí a un any ha recuperat el pes perdut o no", sentencia. En aquest sentit, Engràcia Saló també és del parer que les dietes proteïnades tenen molt èxit en la primera etapa, perquè es perd pes, però "en la segona es deixen, sobretot les que són a base de preparats [que són més cares], i es torna a guanyar pes. No hi ha un canvi d'hàbits".

La Dukan fa baixar les visites...

La popularitat del mètode Dukan i el fet que per seguir la dieta no es necessiti cap altra cosa que el llibre, sumat a l'actual situació econòmica han provocat que l'efecte operació biquini no s'hagi notat amb tanta força aquesta temporada en les consultes de dietistes. Bermúdez, que ha explicat que habitualment "les primeres visites es poden doblar entre els mesos de març, abril i maig", ha notat una lleugera frenada aquest estiu. Sònia Moreno, que també ha notat un descens de visites, assenyala que la crisi ha afectat les dietes proteïnades a base de preparats (com la Proteifine i Pronokal) perquè "com que tenen un cost, van a la baixa".

... però l'atur engreixa

Engràcia Saló ha explicat que, a vegades, l'obesitat extrema -la que tracta ella- va lligada a un tema psicològic. "Hi ha gent que menja per satisfer una necessitat psicològica", comenta, "i això es pot veure en persones, sobretot dones, que estan a l'atur i que s'han engreixat molt, perquè estan a casa i tenen temps d'avorrir-se i picar, i et diuen "quan torni a treballar ja tornaré a vigilar amb el menjar".