L'obertura del nou centre d'assistència primària (CAP) de Moià, una infraestructura que es va començar a gestar fa quatre anys, està finalment encarrilada. L'Ajuntamet acaba d'aprovar la venda de l'edifici al Servei Català de Salut, que d'aquesta manera podrà fer efectiu el pagament del cost de l'obra al consistori i recepcionar oficialment el nou equipament.

Tot i això, professionals i usuaris hauran d'esperar fins al darrer trimestre de l'any per poder-lo utilitzar, ja que aquest és el termini que necessita el departament per equipar l'edifici per a la seva funció.

El nou ambulatori ja ha superat pràcticament tots els esculls financers i administratius que han fet que l'execució d'aquest equipament hagi esdevingut un camí llarg i tortuós.

Tant el nou equip de govern de Moià com el Servei Català de la Salut han confirmat que l'acord econòmic està tancat, i en el darrer ple municipal l'Ajuntament va resoldre el que pràcticament era l'últim pas administratiu, el de l'autorització de venda de l'edifici al CatSalut.

La construcció del nou centre d'assistència primària de Moià ha estat especialment singular per la fórmula utilitzada per tirar-lo endavant. Va ser l'Ajuntament el que fa quatre anys va decidir d'impulsar l'obra i avançar-ne el cost -previ acord amb la conselleria de Salut- per després acabar-li venent l'edifici per un import pactat. Però la manca de liquiditat del consistori va fer encallar els treballs i va obligar en el seu moment a renegociar l'import prèviament acordat amb el departament, que finalment serà d'uns 2 milions d'euros.

El penúltim escull amb què havia topat aquest equipament era que, un cop construït, mancava la construcció d'un transformador per donar subministrament elèctric al centre, infraestructura que ja està a punt.

Fonts del CatSalut han confirmat a Regió7 que el nou centre d'assistència primària moianès ja s'està equipant, però que per a la posada en servei caldrà esperar fins al darrer trimestre de l'any.

El projecte per dotar Moià d'un nou ambulatori s'arrossega des de fa gairebé quatre anys. La licitació de l'obra es va encarregar a l'empresa municipal Moià Futur el març del 2007, i el juliol del 2008 l'exalcalde Josep Montràs i la llavors conseller de Salut, Marina Geli, en van posar la primera pedra. Els treballs es van iniciar poc després però el novembre del 2008 es van aturar perquè la constructora no cobrava.

La falta de finançament va portar a la renegociació de preus entre el consistori i la Generalitat. Les obres es van reprendre un any i mig més tard i es van acabar a final del 2010.

El nou centre sanitari és un edifici de dues plantes que s'ha construït a l'antiga ubicació de les piscines municipals. A la planta baixa, de 622 m2, hi haurà els consultoris -13 en total-, una sala de tractaments i una d'educació sanitària, a més de les sales d'espera, magatzems i arxiu. La planta superior, de 344 m2, constarà de dependències reservades bàsicament al personal sanitari.