Membres de l'organització de la marxa independentista, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ciutadans i polítics de diversos partits consultats per aquest diari creuen que el govern de Mariano Rajoy passarà totalment de la manifestació independentista de l'Onze de Setembre que se celebrarà a Barcelona, per la qual cosa consideren que cal mirar directament a Europa.

L'exconseller d'ERC Josep Huguet opina que "a Madrid aniran a buscar les anècdotes del dia. Si hi ha quatre radicals que cremen quatre coses, aquesta serà l'opinió de Madrid. Òbviament no els alegrarà, però faran veure com si res no hagués passat".

En la mateixa línia, Josep Heras, de Manresa per la Independència, considera que "la recció de Madrid és previsible: no en faran cas, o diran que som separatistes, però la veritat és que la seva reacció em preocupa poc. Ens faran la vida impossible i diran pestes de nosaltres, ens amenaçaran que no ens enviaran diners... hem d'estar preparats pel què vingui i ens hem de mantenir ferms. Hem d'anar a la nostra i mirar cap a Europa, que ja ens comença a escoltar".

Per al convergent Jaume Farguell, la clau pot ser la repercussió internacional: "el fet que el missatge arribi a una Europa que ja no hi entén de processos violents és molt positiu. En parlaran els diaris i en parlaran en un sentit clarament secessionista".

La crisi empeny

Les relacions entre Catalunya i Espanya no han estat mai bones i, en els darrers anys, l'ofec econòmic que practica Madrid amb Catalunya ha fet augmentar el sentiment independentista, sense obviar els atacs ferotges a la llengua catalana i el qüestionament de models arrelats i propis com els de l'ensenyament, que s'ha demostrat sobradament que funcionen.

Com diu Huguet, "l'estat té uns aparells d'intervenció molt forts, que ja està executant amb les polítiques econòmiques, i no s'adonen que fan incrementar encara més el sentiment independentista".

Per al berguedà Jaume Farguell, la crisi ha propiciat que "a l'independentisme de cor que hem practicat molts durant anys s'hi hagi afegit ara l'independentisme de butxaca", la qual cosa representa "un punt d'inflexió" que "cal aprofitar".