El santvicentí Jordi Sardà Bonvehí, que va signar un contracte multimilionari amb el govern ucraïnès fent-se passar suposadament per un representant de Gas Natural, va ser divendres al vespre a Sant Vicenç de Castellet, segons ha pogut saber Regió7.

Aquesta setmana, la imatge de Sardà signant el contracte sota l'atenta mirada del primer ministre d'Ucraïna, Mykola Azarov, i el ministre d'Energia del país, Yuri Boiko, ha donat la volta al món. Sardà va ser a Sant Vicenç, on es va trobar amb la seva família, a qui va tranquil·litzar arran de la situació generada. Aparentment ell estava tranquil.

Des que es va fer públic que havia actuat pel seu compte i sense tenir cap mena de vincle amb Gas Natural, Sardà, de 43 anys, és una de les persones més buscades per donar la seva versió dels fets. En un primer moment va explicar a la premsa ucraïnesa que va signar el contracte pensant que posteriorment podria acordar-ho i negociar-ho amb l'empresa espanyola. També va reconèixer que no tenia poders ni facultats per signar el document oficial.

Per la seva banda, familiars del santvicentí es van mostrar sorpresos per la notícia i van explicar que pràcticament no hi tenen contacte des que se'n va anar a viure a Ucraïna farà prop de deu anys (Veure Regió7 d'ahir).

Dilluns passat, Sardà va signar un contracte amb el govern d'Ucraïna valorat en 850 milions d'euros que havia de permetre la construcció d'una planta de gas liquat al mar Negre. L'acord es va signar davant de les càmeres i amb la presència de les primeres autoritats del país a causa de l'interès d'Ucraïna de fer-se'n ressò. Actualment depèn energèticament de Rússia, i la planta alleugeriria aquesta supeditació.

Un cop es va difondre la notícia, però, Gas Natural va desmentir qualsevol vinculació amb el projecte i amb Sardà, contra qui podria emprendre accions legals, segons va anunciar. De moment no ha confirmat que ho hagi fet.

Sardà va deixar Sant Vicenç fa poc més de 20 anys. Va treballar de monitor d'esquí al Port del Compte i posteriorment ho va fer a Andorra. En un viatge a Ucraïna va conèixer la seva actual parella i es va establir al país. El 2008 va crear dues empreses dedicades teòricament al sector immobiliari. Va registrar les seves seus a Sant Vicenç i a Manresa. La família explicava a Regió7 que el contacte amb el seu fill és més aviat escàs, i no es volien pronunciar sobre la signatura del contracte sense saber la seva versió.