L'Ajuntament de Súria celebrarà aquest vespre un ple extraordinari per aprovar el nomenament dels descobridors de la potassa surienca, Emili Viader i René Macary, com a fills adoptius de la vila. El dictamen també preveu que el parc municipal El Casino s'anomeni a partir d'ara parc municipal Macary i Viader.

Aquest reconeixement coincideix amb la celebració del centenari del descobriment de la potassa, un fet que va transformar la història de Súria i dels municipis de la conca minera.

Cal recordar que just la setmana passada, en el marc de la festivitat de Santa Bàrbara (patrona dels miners), Cardona també inaugurar una placa amb què homenatja Emili Viader i posa el seu nom a la plaça d'entrada al Parc Cultural de la Muntanya de Sal.

El darrer nomenament de Fill Adoptiu de Súria va ser atorgat fa cinquanta-cinc anys. Emili Viader i René Macary s'afegiran a una llista formada per tres directors de la mina, Louis Dupont (1920), Victor van Stywoort (1924) i Norbert Fonthier (1957), per l'exalcalde Jesús Garriga (1926) i pel rector Esteve Farrés (1943).

El ple extraordinari començarà a les 7 de la tarda, al saló de sessions de la Casa de la Vila, i hi és prevista la presència de descendents d'Emili Viader.

Emili Viader i Solé va néixer el 1872 a Barcelona. Després de rebre el títol d'enginyer industrial per l'Escola d'Enginyers Industrials de Barcelona, el 1900 es va convertir en administrador de les salines de Cardona. El 1911, un any abans del descobriment de la potassa a Súria, es va associar amb René Macary per formar la societat Macary i Viader. René Macary Gay de Laflorance va néixer el 1882 a Castelnau d'Auzan, a prop de Bordeus (França). Hi ha constància documental que el 1909 va estatjar-se a Súria i va demanar les primeres concessions mineres. A final de 1912, Macary i Viader van demostrar que les sals que s'extreien d'un pou miner obert a la zona del Salí de Súria eren potàssiques, de manera que es va convertir en el primer jaciment de potassa descobert a tota la península Ibèrica.