L'Ajuntament de Balsareny, el poble de naixement del bisbe Pere Casaldàliga, ha estat la primera institució que fa públic el seu suport al bisbe, després que aquest hagi estat amenaçat de mort, de nou, tal com va avançar dissabte Regió7. Casaldàliga ha fet costat als indis xavante arran del conflicte que mantenen des de fa anys amb els que els han ocupat les seves terres. L'amenaça i la voluntat de Casaldàliga de no ser motiu per a la generació de més violència l'han dut a marxar de casa seva temporalment (ho va fer divendres passat), tal com li ho demanava la mateixa Policia Federal, que vetlla pel conflicte.

En el manifest, CiU, ERC i PSC signen a favor de "donar ple suport al bisbe Pere Casaldàliga i a les causes que defensa", se senten honorats per la defensa dels drets humans i de les persones més necessitades que fa Casaldàliga, i demanen a les institucions i associacions, tant públiques com privades, que "manifestin el seu suport explícit a la seva tasca i a la seva persona.

Jaume Rabeya, alcalde de Balsareny, se sentia ahir orgullós que hi hagi hagut acord entre tots els partits a escala local. La mateixa població que el mes d'octubre passatva ferr realitzar "el primer fòrum per les causes de Pere Casaldàliga", recorda en els arguments dels manifest que la lluita pels drets dels pobles indígenes, i molt especialment dels indis xavante, ha estat una de les seves causes, i destaca que "la seva tasca i dedicació, durant més de 40 anys, per defensar els drets dels més pobres ha fet del bisbe Pere Casaldàliga un referent mundial de compromís amb els més necessitats i que la seva vida sigui un exemple d'austeritat, honestedat i altruisme".

El bisbe continua en el seu exili, en una zona indeterminada del Brasil, a més de 1.000 quilòmetres de distància, a l'estat de Goiàs. La decisió li va permetre diumenge visitar un bon amic seu, el també bisbe Tomás Balduino, de 90 anys, en l'aniversari d'aquest últim. Balduino ha estat un dels impulsors de la teologia de l'alliberament, corrent amb el qual també ha combregat el bisbe Casaldàliga.

Calma tensa a São Félix

La situació a São Félix do Araguaia és de calma tensa. No es coneix que hi hagi situacions de violència al mateix São Félix, ja que, com explicava ahir la presidenta d'Araguaia amb el bisbe Casaldàliga, Fina Farrés, el punt més calent del conflicte està situat relativament lluny, al voltant de la carretera BR-158, que és el principal eix de comunicacions. Aquí l'exèrcit i la policia miren de garantir la seguretat (ahir, però, hi va haver els primers enfrontaments, de moment, lleus), mentre s'executa la sentència que fa que els ocupants de les antigues terres dels xavante les abandonin.

Hi ha un grup nombrós de famílies que no volen marxar-ne, i aquests veuen en la figura de Casaldàliga l'ànima del conflicte que els ha deixat sense les terres xavante, després de 20 anys de procés judicial.