Són els follets del bosc, segons l'argot dels caçadors. Costa de veure'ls. En un tancar i obrir d'ulls poden desaparèixer. Són sigilosos. Tot i això, ara se'n troben molts més al bosc. El creixement de la població de cabirols ha desbordat totes les previsions. L'augment de la natalitat entre l'espècie provoca inquietud entre els pagesos. Fa anys que pateixen les destrosses dels senglars i els cérvols, i aquests últims generen molts maldecaps a l'alt Berguedà. La Generalitat demana calma. La seva dieta no els porta als horts ni als nuclis més poblats. La Federació Catalana de Caça i tècnics de Medi Natural adverteixen, però, que sí que poden crear problemes quan s'han de regenerar boscos. Es mengen el brot dels nous arbres.

Els caçadors de la Catalunya Central ja ho tenen tot a punt. Demà comença la temporada de caça del cabirol mascle. És un dia important a l'agenda del col·lectiu perquè en els darrers anys l'afició per caçar-los ha augmentat en proporció al creixement de la població de cabirols. La Federació Catalana de Caça xifra en prop de sis mil exemplars el nombre de cabirols que habiten pels boscos de la província de Barcelona. Ni aquest ens ni la Generalitat no disposen d'un cens dels darrers anys, però afirmen que la seva presència s'ha estès molt ràpidament. S'ha de tenir en compte que és una espècie que es va reintroduir a Catalunya fa només vint anys i que l'aprofitament cinegètic és recent.

A la Generalitat els ha arribat la inquietud que es viu en el món agrícola. "Alguns pagesos estan preocupats perquè no volen que hi hagi una espècie més pels camps. Ja fa temps que els senglars estan fent malbé els boscos en molt punts del país. Els cérvols també en zones més muntanyoses. A més, aquests últims fan destrosses en àrees de pastura i van en ramat", explica Josep Maria López, tècnic de la direcció general de Medi Natural.

Caça volen deixar clar que, tot i l'increment espectacular dels seus exemplars a Catalunya, no té res a veure amb les xifres de senglars. A tot el país, durant la temporada 2012-2013 se'n van capturar 1.800, mentre que el nombre de senglars caçats era de 33.000. De fet, hi ha una superpoblació d'aquests ungulats al país i la Generalitat dóna via lliure als caçadors a capturar-ne tants com vulguin.

Promoció de la cuina de caça

La Federació Catalana de Caça creu que s'hauria de promocionar més la cuina de caça per donar una sortida a la carn de cabirol i a la resta d'animals que estan en el punt mira dels caçadors. Abans, però s'ha d'aprovar un decret -que s'ha d'enllestir en els propers mesos- per a una nova regulació de la cuina de caça. "Ac- tualment les peces de caça són d'autoconsum. Només podem consumir-los els caçadors i les famílies. Tenim prohibida la seva comercialització. Amb el futur decret, en podrem vendre, tot i que hi haurà requisits, és clar, sanitaris. Haurem de disposar d'una sala i haurem de pagar els veterinaris perquè certifiquin el seu bon estat", comenta Santi Ferrón.

Serà una manera perquè les societats tinguin alguns ingressos, ja que, segons expliquen, l'afició a la caça genera unes despeses importants. A Catalunya, però, només alguns restaurants de la Catalunya Central que estan més propers als Pirineus promocionen la carn de caça en els seus menús. "En general, fa falta una promoció d'aquest aliment. Les empreses que en comercialitzen fan la immensa majoria de les seves vendes a fora", afegeix.

Per aquest motiu a altres països la població de cabirols no suposa un problema. A Alemanya se'n cacen un milió en un any i a França, mig milió. En regions franceses com Landes -amb unes dimensions similars a la província de Barcelona- se'n cacen 15.000 exemplars en un any.