La Denominació d'Origen Pla de Bages és una de les deu DO catalanes que formaran part del pla de la Generalitat "per impulsar el turisme relacionat amb la vinya".

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va anunciar ahir l'inici dels treballs de redacció del Pla Director Urbanístic (PDU) d'enoturisme, que abraçarà els territoris de les deu DO catalanes. El pla es preveu que estigui enllestit la propera tardor.

Segons Vila, l'objectiu del PDU és "facilitar un marc urbanístic adequat per potenciar i gestionar el turisme basat en la coneixença del paisatge de les vinyes, l'arquitectura dels cellers i el procés d'elaboració del vi o el cava".

Actualment, la regulació d'aquestes activitats i instal·lacions es limita a l'àmbit territorial de cada municipi, de manera que es poden trobar paràmetres reguladors d'ocupació màxima de les instal·lacions o sostre màxim molt diferents en territoris d'idèntiques característiques pel que fa a la seva activitat agrària, població vegetal, paisatge i topografia.

L'objectiu és, per tant, "fixar àmbits territorials més amplis, a efectes de regulació urbanística d'una activitat que s'estén en idèntiques condicions per un territori molt més ampli que el del terme municipal i, fins i tot, que el de la comarca". Les DO abracen una superfície de 50.500 hectàrees.

Segons ha informat el departament de Territori i Sostenibilitat, el PDU haurà de vetllar per potenciar i aprofitar els recursos de cada àrea sense perjudicar-ne la qualitat paisatgística, regulant les construccions que són necessàries per a l'activitat d'enoturisme. Així, pel que fa als usos, es considera important fomentar el seu potencial turístic, fent possible el desenvolupament d'activitat hotelera, comercial, museística i de restauració vinculada i establir la regulació necessària per a la seva adequada integració.

La redacció del PDU requerirà la col·laboració del sector productiu vitivinícola per tal d'establir els paràmetres que permetin donar suport a la seva activitat sense banalitzar els valors del paisatge i del territori en què es basa. L'activitat turística i la producció agrària, doncs, hauran de ser proporcionals.