L'Associació Veïnal d'Afectats pel Deute de Moià (Moià Deute) vol revisar expedients d'obres i altres projectes duts a terme durant els governs de Josep Montràs per conèixer la naturalesa de l'elevat deute que acumula el municipi des d'aleshores i, de passada, esbrinar si hi va haver mala praxis en la seva gestió. El projecte d'auditoria ciutadana es presentarà aquest divendres a ls 8 del vespre en un acte públic a Can Carner, amb l'objectiu d'obrir-lo a altres col·lectius i entitats, partits polítics, i a tota la ciutadania en general.

L'auditoria s'impulsarà paral·lelament als processos d'investigació d'expedients de l'era Montràs que hi ha oberts i que ja estan eb mans dels tribunals. Per això ara es buscaran casos diferents "per evitar dobles investigacions i distorsionar el procés iniciat per la via judicial", explica un dels promotors de l'auditoria ciutadana i membre de l'associació de Moià Deute, Dídac Rimoldi.

De fet, els expedients que ara s'analitzaran encara no s'han triat, perquè la idea és decidir-ho conjuntament a partir d'un llistat de temes que es preveu elaborar a la trobada de divendres. "Mirarem de començar per qüestions que no siguin gaire complexes per anar agafant la dinàmica", i a partir d'aquí anar ampliant els temes d'anàlisi amb expedients i documentació diversa que facilitarà l'Ajuntament. Un cop estudiats, es faran sessions de debat per exposar els resultats i extreure'n valoracions de forma conjunta a partir de les xifres numèriques objectives. Després s'elaboraran informes parcials de cada cas, i un de final sobre tots els expedients analitzats.