El Centre Excursionista de Navàs i la colla ciclista Pla i Baixada han organitzat aquest cap de setmana la 28a Marxa Romànica de Resistència i la 4a Romànica en BTT. Més de 200 persones han participat a la marxa a peu de 83,5 quilòmetres que ressegueix els 83,5 quilòmetres del GR-176. La ruta passa per 21 ermites romàniques dels entorns de Navàs amb un desnivell acumulat de 5.300 metres. A més, la germana petita de la marxa, la Romànica Minor, s´ha consolidat amb 121 inscrits que han recorregut els 35 quilòmetres que hi ha des de Navàs fins a Sant Joan de Montdarn.

Pel que fa a la ruta en BTT, 170 persones han afrontat els 110 quilòmetres de la Romànica en BTT, considerada una de les rutes "trenca-cames" més exigents de la Catalunya Central, amb un desnivell acumulat de 6400 metres. La novetat ha estat una segona cursa més curta de 60 quilòmetres, en què s´han inscrit noranta ciclistes més.

La sortida de la Romànica a peu es va dur a terme puntualment el dissabte a les 5 de la tarda des del Passeig Ramon Vall de Navàs. Com a curiositat, el petard de sortida l´han encès la pubilla i l´hereu de la Catalunya Central ja que aquest mateix dia es realitzava la proclamació del Pubillatge de la Catalunya Central a Navàs.

En menys d´una hora, els corredors més ràpids ja havien arribat al primer control, a Castelladral (km. 12). En total, l´organització tenia preparats 11 avituallaments amb 9 punts de control de pas en les principals ermites de la ruta. Durant les primeres hores de la marxa, la calor va ser la gran protagonista i va obligar els participants a hidratar-se més.

Gairebé a tres quarts de dues de la nit, el primer corredor ha completat la marxa amb un temps total de 8h i 41 min. Durant el matí del diumenge, el degoteig de participants que acabaven la ruta ha estat una constant, fins a quarts de dues del migdia en què s´ha donat per tancada aquesta edició amb l´arribada dels escombres al Passeig de Ramon Vall.

Puntualment a 2/4 de 8 del matí, s´ha donat el tret de sortida a la Romànica en BTT. En els primers controls de pas, l´elevat ritme de la cursa ha superat fins i tot els temps previstos per l´organització. Al migdia, la calor i la duresa del recorregut s´han fet notar entre els participants i els primers ciclistes han arribat a meta poc abans de 2/4 de 2. Aquest any, la ruta s´ha allargat 10 quilòmetres per arribar fins al pont medieval de Sant Martí de Merlès abans d´encarar el tram final del recorregut.