Protocol pioner al Bages per a menors víctimes de la violència masclista

El document està adreçat especialment a professionals de l'àmbit sanitari perquè puguin actuar més ràpidament

25.11.2015 | 18:27
Una mostra del tríptic de la campanya.

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, el Consell Comarcal del Bages i l'Ajuntament de Manresa han presentat una guia d'acollida per a infants i adolescents que viuen violència masclista dins del nucli familiar. Aquest document vol ser una pauta per a professionals que, de forma directa o indirecta, detecten en el seu dia a dia situacions de violència en què es veuen afectats infants o adolescents.

Entre els objectius, s'hi troba el de potenciar el treball en xarxa entre els professionals; sensibilitzar i fer visibles els fills de dones que pateixen violència masclista; i donar suport a la intervenció facilitant les pautes bàsiques.

Aquesta guia potencia el treball en xarxa entre els professionals que poden detectar infants i adolescents exposats a situacions de violència masclista. Els objectius que vol potenciar el nou document és sensibilitzar i fer visibles els fills de les dones que pateixen violència masclista com a víctimes i no només com a testimonis; avançar cap a una mirada compartida i orientar els professionals sobre les conseqüències que té la violència masclista a la infància; i donar suport a la intervenció a través de la facilitació de pautes bàsiques per als professionals.

La guia s'adreça a col·lectius professionals variats com el Servei d'Informació i Atenció a la Dona, equips de salut sexual i reproductiva, metges de capçalera, cossos de seguretat, serveis socials bàsics, centres educatius, serveis d'atenció a la infància, pediatres, entre d'altres.

El document pretén detectar el grau d'afectació d'un fill que viu en un entorn de violència masclista i fer una primera valoració per ajudar-lo a iniciar el seu procés de recuperació. El document parteix de la idea que tots els serveis poden detectar de manera precoç els casos d'infants i adolescents afectats per violència masclista en la seva llar, tant els serveis que atenen infants com també els que atenen només les dones. Els serveis que no atenen infants i adolescents poden avaluar i detectar el grau d'afectació de la violència en aquests menors a través de la narració de la mare (acollida indirecta). I els serveis que sí que atenen infants i adolescents afectats poden avaluar la situació i desplegar els recursos protectors necessaris (acollida directa).

Per tant, segons s'ha explicat aquest dimecres en roda de premsa, es tracta d'una guia d'àmbit transversal, pionera a la Catalunya Central. El document recull, entre d'altres, el marc legal i articulació amb els protocols vigents al Bages, els tipus d'exposició que es poden trobar els infants o adolescents quan al seu nucli familiar hi ha violència masclista, efectes, conseqüències i possibles símptomes de la violència masclista en infants i adolescents, principis bàsics d'acollida i intervenció en aquests casos, recomanacions d'actuació per a professionals, entre d'altres.

La necessitat d'elaborar aquesta guia sorgeix de l'equip comarcal que treballa fent seguiment del protocol contra la violència masclista a la parella a Manresa i al Bages. La redacció de l'estudi i la coordinació amb els diferents professionals han estat liderats per l'àrea de Serveis Socials Bàsics, dones i polítiques d'igualtat del Consell Comarcal del Bages.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema