Iberpotash emmarca la investigació de Brussel·les en una "guerra oberta comercial"

L'empresa diu no sentir-se "part del procés", ja que la demanda estaria enfocada a delimitar les responsabilitats de les administracions

28.01.2016 | 07:40

Iberpotash no va voler fer ahir cap manifestació oficial sobre la investigació oberta per la Comissió Europea, però fons de l'empresa van insistir que aquesta sempre ha complert la legalitat i que considera la investigació de Brussel·les una conseqüència de la "guerra comercial oberta" per la competència salinera amb l'empresa que explota les mines bagenques.

L'empresa minera dóna per fet que la denúncia que motiva la investigació provindria de l'Associació Ibèrica de Fabricants de Sal (Afasal), amb els representats de la qual ahir no va ser possible contactar. El comunicat fet públic ahir per Brussel·les no precisa qui és el denunciant, però apunta que va ser el 2012 quan la Comissió Europea va rebre la denúncia que motiva ara la investigació. I va ser just el 2012 quan la patronal de la sal va presentar diverses denúncies davant diferents organismes contra l'activitat d'Iberpotash, que llavors posava en marxa el pla Phoenix. Una ofensiva legal que ja va ser assenyalada per l'empresa minera com una acció premeditada per entorpir el desenvolupament de l'ambiciós pla industrial bagenc.

L'empresa minera insisteix que Iberpotash "no és part del procés" al qual es refereix la denúncia, ja que la demanda, segons defensa Iberpotash, estaria enfocada a delimitar les responsabilitats de les administracions de l'estat i catalana sobre els pretesos beneficis atorgats a l'empresa minera.

Sobre les garanties financeres imposades "per complir les seves obligacions de protecció mediambiental", l'empresa recorda que actualment no estan fixades en els dos milions d'euros a què es refereix la investigació oberta per la CE (sobre la base de la denúncia presentada fa gairebé quatre anys), sinó que avui sumen, entre les explotacions de Sallent i Súria, prop de 14 milions d'euros. La de Sallent ja és una garantia establerta, mentre que la de Súria, de l'entorn de 7 milions d'euros, està pendent d'una ratificació judicial després que l'advocat Sebastià Estradé reclamés als tribunals una fiança de 120 milions fins a l'any 2035.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Un moment de la fira de l'any passat.
El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

La fira celebra la cinquena edició amb una àmplia mostra de productes alimentaris i degustacions

El pla director de la mineria fixa la ubicació de dues plantes més de sal vacuum a Súria

El document urbanístic preveu que les futures instal.lacions anirien al polígon de la Pobla Sud, i...

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

El municipi espera la visita de més de 10.000 persones el cap de setmana del 29 i 30 d'octubre

El consum de tabac de cargolar es dispara entre els més joves

El 6% dels residents a la Catalunya Central de 15 anys o més fumen cigarretes fetes a mà

Enllaços recomanats: Premis cinema