L´Audiència provincial ha emès una resolució en què rectifica i rebaixa les penes inicialment imposades a tres exdirectius de les mines de potassa del Bages de Sallent i Súria pel delicte de contaminació ambiental al que havien estat condemnats. La sentència esmenada es va fer pública a final del mes de febrer passat.

En concret, la pena passa d´1 any i mig de presó -que ja no haurien hagut de complir-, que era el que havia estat imposat inicialment, a 5 mesos. El motiu d'aquesta rebaixa és que retira l´afectació a la salut pública.

Tant el Ministeri Fiscal com l'acusació particular havien explícitament retirat l'expressió «existencia de greus danys per a la salut de les persones» dels escrits de conclusions del Jutjat Penal de Manresa. Aquest fet és el que rebaixa el còmput de la pena. Amb acord de les parts, l'Audiència de Barcelona ara ha aclarit i esmenat aquest punt. Tanmateix, el que sí que es manté és el veredicte de delicte contra el medi ambient, en relació a la contaminació de rius i aqüífers, i l'obligació d'actuar per retornar el medi a les seves condicions inicials.