El retaule de Salelles, net i restaurat, ja torna a lluir amb tots els elements que se n'han pogut recuperar, a la parròquia de Sant Sadurní, d'on els veïns el van treure fa més de 80 anys per salvar-lo de la crema durant la guerra civil. A darrera hora de la tarda d'ahir, tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat acabaven de col·locar les últimes peces del conjunt escultòric, i el deixaven a punt perquè ja pugui rebre les primeres visites a la missa que hi ha prevista aquest dissabte a les 8 del vespre.

Des que ara fa un mes es va treure del Museu Comarcal de Manresa (on havia estat exposat els darrers anys), el retaule ha passat per un procés d'intervenció i neteja al Centre de Restauració de Béns Mobles, de Sant Cugat del Vallès. Allà se l'ha dotat d'una estructura arquitectònica feta amb fusta per encaixar les peces originals, i dimarts al migdia es va traslladar a Salelles per instal·lar-lo a la seva capella original en un procés que ha durat dos dies. "Ja en vam fer un premuntatge al taller", explicava ahir un dels tècnics del Centre de Restauració de Sant Cugat, Pep Paret, "i això ens ha permès guanyar un dia", tot i que ahir a la tarda la jornada de treball es va haver d'allargar un parell d'hores més del previst per poder-ho deixar tot enllestit. Paret també agraïa la col·laboració de veïns de Salelles que van ajudar tant a descarregar les peces com en el muntatge, alguns dels quals van celebrar ahir amb aplaudiments la finalització del muntatge.

L'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, també va fer un a visita a la parròquia ahir a la tarda, i segons va explicar a aquest diari, l'Ajuntament "té els braços oberts" a col·laborar en les despeses que ha comportat el retorn del retaule a Salelles, i sense concretar detalls, va manifestar la intenció de formalitzar "algun tipus d'acord o conveni". El rector de Salelles, mossèn Manuel López, es va mostrar agraït per l'oferiment, i va puntualitzar que "el més lògic és que parli amb la parròquia o amb l'Associació Pro Retaule".

Els treballs al Centre de Sant Cugat i el reforçament de la seguretat que s'ha fet a la parròquia pugen a uns 24.000 euros, que han finançat el bisbat, la parròquia, l'associació Pro Retaule de Salelles, veïns, i empreses del poble.