L'elevada concentració d'amoni al riu Calders, que fa unes setmanes va obligar a aturar la captació d'aigua per al consum a Navarcles i Calders, no ha suposat cap problema per a la salut pública, ja que quan se superen els límits permesos s'atura l'extracció i aquesta aigua no arriba a les llars. Així ho han assegurat fonts d'Aigües de Manresa, empresa que s'encarrega de la captació i distribució. Els nivells alts d'amoni sí que afecten des del punt de vista ambiental i se'n ressent la salut del riu i la qualitat de l'aigua.

Els continus episodis de contaminació que pateix la riera de la Tosca, que és un afluent del riu Calders, van obligar a aturar la captació d'aigua a l'alçada del molí del Castell, entre els dies 20 de febrer i 8 de març i el dia 22 d'aquest mateix mes. El motiu va ser l'elevada concentració d'amoni, que en nivells elevats indica contaminació per elements orgànics, i que es va situar més de 12 punts per sobre del nivell permès en l'aigua potable, que és 0,5 mg/l.

Segons el director d'Operacions adjunt a Gerència d'Aigües de Maneresa, Ricard Tomàs, "tenim un sensor permanent que analitza contínuament el nivell d'amoni i quan la concentració està per sobre del 0,075, que és el màxim que posem, es dispara una alarma". D'aquesta manera, assegura, "podem dir amb tota seguretat que, en cap moment, ha perillat la salut dels abonats" perquè "ho tenim tot preparat perquè si es disparen els nivells, fins al punt que la nostra planta no els pot tractar, parem la captació i la tornem a engegar quan es torna a nivells normals".

Segons el doctor en Ciències Químiques de la UPC Xavier Gamisans, l'excés d'amoni al riu "és perjudicial perquè és un nutrient que afavoreix el creixement de plantes a la llera". Això provoca un fenomen anomenat eutrofització que suposa "un creixement desmesurat de plantes i algues que consumeixen oxigen de l'aigua per sobreviure i aquesta passa a ser poc saludable i dificulta la vida aquàtica i provoca un deteriorament de la salut del riu". Per tant, des del punt de vista ambiental "fa decréixer la qualitat del riu".