«Mira si n´hi ha, de planter! Podem estar contents, amb tanta colla». Afirmació d´un veterà veí de Balsareny, un dels centenars que ahir al migdia feien una rotllana espontània de públic davant la façana de l´ajuntament per crear a la plaça l´escenari efímer on el municipi va complir amb la tradició. Ho exclamava en veure les desenes d´infants que, abillats per a l´ocasió i per tant perfectament identificables, esperaven el seu torn d´actuació en la matinal de la diada de Sant Marc (patró del municipi), en què la tradició desplega tot el seu folklore.

Tot i que la festivitat s´esqueia en dia feiner, la plaça feia goig des de minuts abans del migdia, quan alguns ja es van anar procurant una cadira per agafar lloc (ahir hi havia dubtes entre sol i ombra) i disposar així l´espai per a les actuacions, bona part de les quals van tenir l´acompanyament musical de la Cobla Principal de Berga. Totes van tenir l´escalf del públic i un intens aplaudiment final.

Però la diada patronímica de Balsareny té el seu particular punt àlgid i d´orgull local. Ahir, com és costum, va arribar amb el singular ball de la faixa i més concretament quan dues de les balladores van executar la figura de la figuereta -la vertical suportant el pes i l´equilibri sobre el cap- mentre els va durar la resistència. En un dels casos més de cinc minuts. Temps durant el qual ni la música de la cobla, amb una tonada repetitiva i sostinguda, ni els aplaudiments del públic no s´aturen, per donar alè als dos balladors. Les danses tradicionals, els balls de bastons i els de gegants es van combinar en aquesta matinal de múscul tradicional, que ahir s´esqueia en la darrera de les jornades de festa major. Una celebració que enguany ha apostat sobretot per promoure els actes populars al carrer.