La construcció del desdoblament del col·lector de salmorres ja té calendari. S'hauria de començar a construir el 2018 i hauria de poder entrar en servei a partir del 2020. Es tracta d'una de les inversions més importants que afronta l'Agència Catalana de l'Aigua (al voltant de 100 milions d'euros), és una de la més importants per als propers anys a la Catalunya Central, i una de les més destacades en els propers anys al país, tal com es va assenyalar dimarts al vespre en el decurs de la darrera trobada del procés participatiu per al Pla de Gestió 2015, que va tenir lloc a Manresa.

El futur del col·lector de salmorres, segons el projecte actual, és instal·lar una nova canonada des de les zones mineres del Bages fins al mar. No és d'ús exclusiu de la minera, però sí que aquesta activitat extractiva de sal i potassa és la que en fa un major ús. Diego Moxó, director de l'Àrea de Medi de l'ACA, que va president la reunió de Manresa, ha explicat a Regió7 que l'actual instal·lació, que causa nombrosos problemes per la limitació de la capacitat de transport i per les fuites sovintejades que té (amb els consegüents danys a les terres properes per salinització), es troba en un nivell "d'obsolescència tècnica important", i que la solució que s'ha projectat és fer una canonada paral·lela, completament nova, amb la capacitat que les empreses usuàries han reclamant. El projecte, segons Moxó, està redactat i ja ha superat la fase d'exposició pública.

La inversió del col·lector es fa pràcticament a parts iguals entre l'ACA i les empreses usuàries de la instal·lació.

Aquest col·lector és de les obres més importants, però no és l'única. En el conjunt de les conques internes (Llobregat, Ter, Cardener, Muga... entre d'altres), la previsió és que la gestió de l'aigua tingui un cost de 973,8 milions d'euros, dels quals 502 els aporta l'ACA directament. La resta arriba d'altres administracions, d'ajuntaments i de particulars.

Aquest programa a 6 anys, que ha validat l'ACA a partir d'un procés de participació, té com a objectiu la planificació hídrica de les conques internes, tant des d'un punt de vista de qualitat de les masses d'aigua com de quantitat de servei. Entre les mesures de qualitat hi ha la previsió d'ampliar depuradores i de construir-ne en petits municipis. Ara Catalunya té sanejat el 95% de la població, però es tracta d'arribar al 100%. També hi ha prevista la remodelació.

Per altra banda, el programa també tracta sobre els dèficits d'abastament i hi preveu solucions. I en matèria de Medi Ambient es posa èmfasi en la recuperació de boscos de ribera i el manteniment de les lleres.