La façana monumental de l'església de Sant Miquel de Cardona torna a mostrar dos grans finestrals com els que tenia en origen i que es van tapiar fa segles, probablement per la guerra de Successió. Amb aquesta actuació es completa la darrera fase de restauració de la façana nord del temple, que va començar fa dos anys, i amb què s'ha volgut dignificar l'entrada a l'església per la plaça del Mercat.

Es tracta de dos finestrals situats a banda i banda de la portalada d'accés habitual a l'interior de l'església. Les obertures hi són des del segle XIV, en què es va construir el temple gòtic, però en algun moment es van tapiar amb pedra i argila i és així com s'han mantingut fins ara, per bé que els anys 40 del segle passat ja es van fer algunes actuacions de restauració a l'església de Sant Miquel, però sense destapar aquests finestrals.

De fet, ja es tenia constància de la seva existència, entre altres coses, perquè igualment se n'intuïa la forma, però no s'ha trobat documentació ni del moment ni dels motius pels quals es va tapiar. De tota manera, se sospita que podria haver estat en el marc de la guerra de Successió, tenint en compte que "molts edificis [incloses esglésies] van quedar malmesos, i sovint, en aquell context, la manera més fàcil d'arreglar-ho era tapiant-ho", segons l'arqueòloga que ha restaurat els finestrals, Ainhoa Pancorbo. Precisament, i com a principal nucli de resistència, Cardona va ser una de les poblacions amb més afectacions com a conseqüència d'aquella guerra, i això fa pensar en la possibilitat que aquests finestrals es tapiessin en aquella època.

La restauració s'ha fet el màxim de fidel possible als seus orígens tenint en compte el que s'ha vist que s'havia conservat. "No sabíem què ens trobaríem sota la pedra i l'argila", explica el regidor d'Urbanisme i Patrimoni Històric de Cardona, Joan Hernàndez, però a partir d'aquí "s'ha fet el que s'ha pogut, amb el resultat de dos finestrals perfectes que donen una entrada inèdita de llum dins del temple".

En concret, s'ha pogut fer la reconstrucció de tota traceria dels finestrals a partir dels fragments que s'han trobat sota el tapiat. En canvi, no ha estat possible recuperar cap peça dels vitralls originals, de manera que no se sap com eren ni quins colors tenien. Per això s'ha optat per una solució "neutral" i s'han col·locat uns vidres transparents, sense descartar la possibilitat que més endavant el Bisbat de Solsona decideixi subs-tituir-los per uns vitralls de colors, i que, per exemple, reprodueixin els Sants Màrtirs.

La intervenció que ha permès tornar a fer visibles els finestrals de l'església de Sant Miquel ha comportat cap a mig any de feina i un cost superior als 60.000 euros, finançats en la major part per la Diputació de Barcelona, però en què també ha contribuït el Bisbat de Solsona.

Aquesta intervenció completa els treballs de restauració en aquesta façana del temple que es van realitzar ara fa un parell d'anys, dirigides pel Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat. En aquell moment, es van fer unes tasques de conservació dels elements existents, la qual cosa va permetre consolidar tota la pedra de la paret i evitar petits despreniments que s'hi havien detectat. Tot plegat va permetre preservar en unes condicions més bones els elements artístics i millorar l'aspecte visual del conjunt de la portalada.