La necròpoli medieval en un antic mas de Gaià descoberta l'abril s'amplia a 16 tombes

La major part de les restes trobades corresponen a infants de fins a 10 anys, i els arqueòlegs les situen entre els segles IX i X

08.05.2016 | 07:49
El jaciment amb part de les tombes al descobert i ja sense els cossos
El jaciment amb part de les tombes al descobert i ja sense els cossos

Les prospeccions a la necròpoli medieval que es va descobrir a mitjan abril a partir d'unes obres en un antic mas de Gaià (i que Regió7 va avançar en l'edició del 15 d'abril) s'han completat amb un total de 16 tombes trobades. A falta d'analitzar les restes al laboratori, els arqueòlegs han variat les previsions sobre l'antiguitat de la troballa, que ara situen entre els segles IX i X, i no entre el X i el XIV com es pensaven al principi.

A priori, per la forma que tenien les tombes i per les lloses que les cobrien, es va pensar que eren d'una època més propera, i la necròpoli es va vincular a l'existència d'una antiga església romànica del segle XII i de la qual encara es conserven els murs dins l'actual. Però a mesura que van anar avançant els treballs, i que es van trobar més tombes i es van excavar, tots els indicis van apuntar cap a una època més primerenca. "Vam anar veient que totes les tombes eren antropomorfes [amb forma humana], que és una característica pròpia dels segles VI a XI", explica l'arqueòloga que ha dirigit els treballs, Tatiana Piza. I per altra banda, "són excavades directament al natural", que segons Piza, i també és una pràctica habitual a l'alta edat mitjana. A més, la ceràmica trobada als estrats que cobrien les tombes és d'entre els segles IX i XII.

Tot plegat fa pensar que aquestes restes serien de l'alta edat mitjana, i en concret es podrien situar al voltant dels segles IX i X, per la constància que es té d'una antiga església preromànica que en aquella època hi hauria hagut a la zona, en un indret proper a l'actual església i a la del segle XII, però no exactament al mateix lloc. "Trobem més densitat de cossos com més ens allunyem en direcció a la rectoria i la plaça", diu Piza, i això fa pensar que l'església preromànica no era just al lloc on s'aixeca el temple actual (del segle XVII).

De les 16 tombes trobades (probablement n'hi ha més en direcció a la plaça i la rectoria, però de moment no s'hi excavarà), n'hi ha 11 que corresponen a infants acabats de néixer i de fins a uns 10 anys. N'hi ha 4 de persones adultes, i una és d'un semiadult d'uns 15 anys. Piza sosté que en la història hi ha hagut èpoques d'una elevada mortalitat infantil, com podria ser el cas, i que en aquell moment es devia utilitzar la part del cementiri que ara s'ha excavat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Imatge d'una de les bicicletes
Sant Joan destina dues bicicletes elèctriques a la Policia Local i Serveis Territorials

Sant Joan destina dues bicicletes elèctriques a la Policia Local i Serveis Territorials

L'Ajuntament vol fomentar la mobilitat tova, l'eficiència i l'estalvi energètic, i contribuir a...

ERC de Navàs rebutja l´increment de la taxa d´escombraries aprovat per la CUP

ERC de Navàs rebutja l´increment de la taxa d´escombraries aprovat per la CUP

Els republicans acusen el govern local de crear un impost a l'ombra apujant una recaptació que ja...

L´ovni de Montserrat que venia de França

L´ovni de Montserrat que venia de França

Consulta l'expedient sencer d'un dels casos que més llegendes urbanes ha generat i que acaba de...

Sallent enderroca l´antic Ateneu Català pel seu mal estat

Sallent enderroca l´antic Ateneu Català pel seu mal estat

L'Ajuntament encara no ha definit quina utilitat es donarà al solar que quedarà buit

Enllaços recomanats: Premis cinema