Sant Vicenç de Castellet va donar una lliçó d'història als centenars de visitants que aquest diumenge van passejar pel municipi per la Fira del Vapor. El poble va viatjar en el temps fins al segle XIX, i és que el certamen commemora l'arribada del tren a Sant Vicenç i com la locomotora va transformar i impulsar el municipi bagenc. Es tracta d'una fira que té una trajectòria de vuit anys i que aconsegueix reunir una gran quantitat de persones als carrers.

El poble es va convertir en un autèntic museu d'història per a molts visitants que volien endinsar-se a la segle XIX, amb les recreacions als carrers i les diferents parades que havia distribuides al llarg del carrer Gran, el de Castellet i els entorns de les places de l'Ajuntament i la d'Anselm Clavé.

Precisament en aquest últim emplaçament hi havia la mostra d'oficis antics. En un racó de la plaça, diverses dones confeccionaven peces de roba amb telers de fusta que semblaven extretes d'èpoques passades. "La meva àvia tenia una màquina similar" o "com funciona el teler?" eren frases i preguntes habituals dels visitants. Pilar Gil, que anava teixint amb un teler, responia a tothom que tenia curiositat per saber com funcionava. Al costat, Rosa Maria Tejedor, del Pallars Sobirà, mostrava les bufandes i els mocadors que feia amb el teler. "És cert que som molt pocs els que encara fem servir aquestes màquines i per això moltes persones tenen curiositat per saber com funcionen i se sorprenen de la seva simplicitat", destaca.

Al costat, uns joves amb roba de colors marró fosc i mitjons fins als genolls xutaven una pilota de cuir a la qual costava mantenir la forma esfèrica. Nois juganers que convidaven els visitants a participar a fer uns quants tocs a aquella pilota antiga. Però els més petits també van tenir l'oportunitat de deixar els jocs d'ordinador i dels telèfons intel·ligents que causen furor per posar-se a la pell dels nens que tenien el carrer com a escenari de la seves juguesques amb els amics. Tirar l'anella i encertar-la en diferents pals, col·locar pilotes petites en forats minúsculs, jocs amb la corda... Feien les delícies dels més petits i, a part, també es podien fer una idea de quin era l'ambient que es respirava al poble fa més de 150 anys.

La plaça de l'Ajuntament va aplegar una gran quantitat de públic que mirava les exhibicions de diferents balls tradicionals. Al carrer també es veien tot de persones vestides d'època. Sant Vicenç es va disfressar de segle XIX i els habitants del poble es mostraven orgullosos del seu passat.