Sallent produïrà vi amb la recuperació d'un celler mil·lenari

El mas Sanmartí ha inaugurat la remodelació de les instal·lacions que conservava l'antiga masia

30.06.2016 | 07:13
A dalt, la visita guiada al celler, i a baix, un moment dels parlaments i un primer pla de Joan Sanmartí
A dalt, la visita guiada al celler, i a baix, un moment dels parlaments i un primer pla de Joan Sanmartí

Sallent ja té el seu primer celler de producció de vi, i de la DO Pla de Bages. L'hereu de la nissaga propietària del mas Sanmartí de Serrahïma, Joan Sanmartí, i els seus dos socis, Juan María Cámara i Jordi Soler, han recuperat l'activitat vinícola que s'hi feia, i que està documentada des del 996, però que es va aturar a la dècada dels 70. La represa s'ha fet aprofitant les instal·lacions de l'antic celler mil·lenari, que s'ha remodelat "conservant els elements històrics que ens interessen per a la producció", i ahir se'n va fer la inauguració.

Al mas Sanmartí es va tornar a fer vi el 2014, però d'un sol tipus i en poques quantitats, i ara, amb la remodelació del celler ja del tot completada, es preveu incrementar-los. Es va començar amb el Sanmartí 1.018, un vi blanc que combina macabeu i picapoll i del qual ja surt la tercera anyada, i ahir, coincidint amb la inauguració oficial del celler, es van presentar dos nous productes: el Sanmartí 1.018 negre, de garnatxa i sumoll; i el Satèl·lit, un altre blanc de vinyes velles 100 % macabeu. En total, enguany s'hauran produït unes 10.000 ampolles de les 30.000 en què està dimensionat el celler.

La inauguració d'ahir va congregar més d'un centenar de persones, entre veïns, propietaris d'altres cellers, i autoritats. Hi van ser l'alcalde de Sallent, David Saldoni, i regidors d'aquest consistori; també el diputat David Bonvehí, i altres alcaldes amb la família, com Llorenç Ferrer, de Navarcles, o Montserrat Badia, de Castellbell.

Un celler molt aclamat

Saldoni va posar en relleu la importància d'haver recuperat una activitat vinícola documentada en aquest celler des de fa més de mil anys: "per a Sallent, avui és un dia de goig perquè és el primer celler que tenim al municipi", i el número 13 que s'ha incorporat (a final de l'any passat) a la DO Pla de Bages. El president de la DO, Joan Soler, va destacar "la satisfacció de veure que aquest sector reneix a la comarca, com un acte d'amor a la terra i d'estima al territori".

Al seu torn, el director de l'Incavi, Salvador Puig, va lloar "la valentia" que suposa avui dia crear un nou celler o reactivar-lo davant l'estricta normativa que dificulta la plantació de noves vinyes per evitar un excés de producció.

Joan Sanmartí ha viscut una llarga temporada a l'estranger, "però les arrels poden més i he tornat a casa". Un cop aquí, explicava que es va plantejar com mantenir "i tirar endavant d'una manera sostenible" el mas Sanmartí. Buscava un tipus de producció "amb valor afegit, de proximitat, i que em permetés el contacte directe amb el client", i va decidir rehabilitar el celler per fer vi.

L'acte d'ahir va portar els assistents a un recorregut guiat per les instal·lacions, que es va repetir amb una jornada de portes obertes a la tarda, i n'hi ha prevista una altra per a aquest matí de 9 a 2. El celler "està pensat per produir poca quantitat de vi però amb molta qualitat", explicava ahir Sanmartí. La remodelació s'ha fet aprofitant els elements antics "que ens aporten qualitat productiva", i alhora s'ha incorporat la tecnologia moderna per a qüestions com "la neteja, el control de la temperatura, o per garantir unes condicions d'higiene". Per exemple, "fermentem en els antics cubs de ceràmica". Sanmartí també destacava que es treballa la verema a mà, "i fem microvinificacions, tractant cada varietat de manera independent amb dipòsits adaptats".

Quant al producte, de bon principi l'objectiu va ser recuperar les varietats autòctones "que van funcionar durant mil anys"; la garnatxa, el sumoll, el picapoll, el macabeu i el mantó. Es planten en una extensió de 7 hectàrees, 5 de pròpies al voltant de la finca (que l'any que ve s'ampliaran amb 2 més), i 2 d'arrendades, "i si no en tenim prou, comprem raïm a viticultors de la DO Pla de Bages".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Un moment de la fira de l'any passat.
El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

La fira celebra la cinquena edició amb una àmplia mostra de productes alimentaris i degustacions

El pla director de la mineria fixa la ubicació de dues plantes més de sal vacuum a Súria

El document urbanístic preveu que les futures instal.lacions anirien al polígon de la Pobla Sud, i...

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

El municipi espera la visita de més de 10.000 persones el cap de setmana del 29 i 30 d'octubre

El consum de tabac de cargolar es dispara entre els més joves

El 6% dels residents a la Catalunya Central de 15 anys o més fumen cigarretes fetes a mà

Enllaços recomanats: Premis cinema