El Patronat de la Muntanya de Montserrat ha fet públic que s'ha portat a terme el desequipament permanent de les instal·lacions per a l'escalada del Torrent de Santa Maria i de la Canal del Ninet, les quals queden clausurades definitivament. Els Bombers voluntaris de Collbató van ser els encarregats de dur a terme la retirada d'instal·lacions del Torrent de Santa Maria, mentre que els Agents Rurals de Muntanya es van encarregar de la Canal del Ninet.

El Patronat recorda que actuacions com aquesta es porten a terme segons la regulació de l'escalada, de les vies ferrades i de les canals equipades al Parc Natural. La normativa fixa que "les vies ferrades o canals equipades podran ser desequipades si la comissió tècnica ho considera oportú per al compliment dels objectius de conservació del Parc Natural".

Aquesta comissió tècnica va prendre l'acord de desequipar aquests dos paratges "a efectes de seguretat, ja que l'estat de l'equipament era incorrecte i perillós", i va recordar que "les vies ferrades i canals equipades concentren la major part dels serveis del GRAE a Montserrat". També té lloc per "conservació, per disminuir la pressió de l'ús públic en la Reserva Natural Parcial i donar compliment als objectius de conservació del Parc".