Sallent tindrà 'representant' al Congrés dels Diputats, malgrat que l´alcalde convergent David Saldoni -que anava de número 8 a la llista per Barcelona- no ha entrat, i que l´ex- alcaldessa republicana Mirella Cortès en aquesta ocasió no integrava la candidatura. La representativitat sallentina vindrà a través de qui ha estat cap de llista d´ERC a la demarcació de Lleida, Xavier Eritja, que encara que fos de forma molt circums-tancial és natural de Sallent. Només hi va residir durant les dues primeres setmanes de vida, però el cert és que com a lloc de naixement li consta la població bagenca i que hi ha mantingut llaços familiars.

Eritja, que és historiador, fa tres anys que milita a ERC, però abans ja havia estat president de l´Ateneu Popular de Ponent i de la territorial d´Òmnium Cultural. També va ser un dels fundadors de l´Assemblea Nacional Catalana a Lleida.

El mes de desembre passat, després de la celebració de les anteriors eleccions generals (que també l´havien convertit en diputat), explicava a Regió7 que havia nascut «casualment a Sallent», a casa dels seus avis materns, ja que la seva mare era filla del poble, però, com que era mestra, va trobar plaça a Lleida, on es va establir. «Però jo no vaig néixer a Lleida, sinó a casa dels meus avis a Sallent, perquè durant una visita dels meus pares, la meva mare va anar de part. Un cop nascut, sé que m´hi vaig estar unes dues setmanes i després ja ens en vam tornar a Lleida», relatava.

Des de llavors, Eritja ha visitat diverses vegades Sallent, sobretot quan hi vivien els seus avis. Ell mateix assegurava en aquella conversa amb Regió7 que té dues ànimes, la lleidatana i la sallentina. «La lleidatana em ve de part de pare, que provenia d´una família pagesa de l´horta de Lleida. Però jo estic segur que la consciència nacional, el discurs de país, l´activisme... em ve de Sallent. Dels meus avis de Sallent, que ja tenien molt clar l´eix nacional», afirmava.

A les eleccions del 20-D, la candidatura encapçalada per Xavier Eritja per Lleida va quedar en segon lloc a la demarcació, i aquest 26-J ha fet història ja que Esquerra Republicana ha guanyat els comicis per primer cop a la província.