Navarcles recull en un llibret la història de la seva platja de terra endins

Francesc Ruiz repassa la trajectòria de l'avui anomenat parc del llac, que a la dècada dels 60 i 70 s'omplia de banyistes

15.08.2016 | 14:59

De reclam per a banyistes de tota la comarca, a la dècada dels 70, a zona verda per passejar-hi, pescar o practicar activitats d´aventura, avui. De l´antic Navarcles Playa a l´actual Parc del Llac han passat prop de 50 anys. Ara, la història i l´evolució del popular Llac de Navarcles ha quedat impresa en una publicació del navarclí Francesc Ruiz, que acaba d´editar l´Ajuntament dins la col·lecció Quaderns de Navarcles, coincidint amb els 20 anys de la remodelació de l´espai, malmès pels aiguats de l´octubre del 1994.

El naixement de la popular platja de Navarcles es remunta a la dècada dels 60 del segle passat, quan el país començava a experimentar un benestar econòmic que, sumat al creixement industrial i turístic, va fer que les urbanitzacions situades a la vora del rius o el mar «creixessin com bolets». En aquest context de febre urbanística, l´empresari Adrià Passarell va tenir la idea d´aprofitar l´aigua del riu Calders per construir-hi un llac artificial amb la finalitat d´atraure visitants i possibles compradors de parcel·les, a la zona propera a la masia del Galobart i a la de sobre la font de la Cura. Així va néixer Navarcles Playa.

Un atractiu per al poble

Francesc Ruiz, autor de la publicació, que porta per títol El ´Mur´, les passeres, la ´platja´ i el Llac de Navarcles. Un espai d´esbarjo pels navarclins, apunta que «tot i que el llac es va fer per especular i la seva construcció va fer desaparèixer entorns naturals de tota la vida, ha estat un gran atractiu per a Navarcles i molts hi venim a fer la passejada». Considera que «el llac i les fonts eren un atractiu i un reclam que Passarell va saber aprofitar i va vendre moltes parcel·les» i, a les bones èpoques, la platja «estava plena de gent».

Abans de la creació del llac artificial, el 1968, aquesta ja era una zona força visitada per gent de Manresa i rodalia i el 1962 ja s´hi havia construït un quiosc a prop del camí de la font de la Cura. «Ara l´activitat continua però amb un altre estil perquè el temps de les fontades s´ha acabat» però Ruiz encara recorda que «veies famílies de Manresa que venien amb l´autocar del Descals, carregats amb la cistella amb la síndria i els melons cap a la font», explica Ruiz. De fet, «abans de fer la platja ja era un espai molt visitat. De petits, quan teníem 11 o 12 anys, ja hi veníem tots sols a banyar-nos i a pescar», diu.

La publicació, que es distribueix gratuïtament, recorda també els espais i elements emblemàtics de l´indret que les riuades i la mà de l´home han anat transformant. Són la desapareguda palanca de les Escayoles (construïda el 1880), que, durant 40 anys, va permetre creuar el riu Calders; el mur del canal de la fàbrica de cal Tapias (conegut com el Muru), que va deixar a la seva base una àmplia zona per nedar, i les populars passeres de formigó, que es van construir el 1933 i van desaparèixer amb la construcció del llac.

Auge i decadència

Durant la dècada dels 70, la zona del llac va ser molt concorreguda per famílies que hi acudien per banyar-se a la platja i a dinar o berenar a la zona de taules que s´hi havia habilitat, però amb el pas dels anys, els promotors de l´obra se´n van desentendre. El recinte va entrar en una fase de decadència i la zona va deixar de ser freqüentada. Ruiz apunta com una de les causes de la baixada de visitants, a banda de la deixadesa, «la construcció de les piscines municipals».

El 1987, l´Ajuntament va reformar el llac i l´entorn i va canviar la seva fesomia original amb la desaparició de la platja. Els aiguats del 1994, però, van deixar la zona malmesa i el consistori va haver de fer una reforma integral de l´espai, culminada el 96, quan es va convertir en la zona verda actual: el Parc del Llac. Des del 97, l´empresa Mingu Esports es fa càrrec de les activitats d´aventura i gestiona La Cabana del Llac.

Coincidint amb els 20 anys de la reconstrucció, el consistori ha començat a endreçar la zona amb una vorera que millora l´accés pels voltants i estudia la instal·lació d´enllumenat al camí verd que voreja el llac. El brogit de la vella platja ha donat lloc a una zona verda i tranquil·la ideal per passejar-hi, pescar o practicar esports d´aventura.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Navàs impulsa un projecte pioner per fomentar la producció i el comerç local

Es potenciaran els horts socials, la creació d'un banc de terres i un de llavors i la reforma de...

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

El SEM va intentar reanimar sense èxit durant mitja hora el surienc mort en un garatge

Les primeres hipòtesis apunten que l'home, de 38 anys, hauria inhalat gasos tòxics mentre pintava...

Obres a la C-55: l´eix del Llobregat tindrà un tram més de barrera central des de l´aeri

Obres a la C-55: l´eix del Llobregat tindrà un tram més de barrera central des de l´aeri

Els treballs s'executaran l'any que ve i inclouen crear un tercer carril per a avançaments en...

L´èxit de l´acampada medieval a Santpedor dóna ales a la idea d´un poblat de l´època

L´èxit de l´acampada medieval a Santpedor dóna ales a la idea d´un poblat de l´època

Setanta persones han viscut aquest cap de setmana com si estiguessin a l'edat mitjana

Enllaços recomanats: Premis cinema