L'exconseller Josep Huguet, impulsor dels Centres d'Acollida Turística (CAT) durant el darrer govern tripartit, admet deficiències en la implementació del projecte de promoció turística però nega que hagi estat un fracàs. L'exdirigent d'ERC assegura que els CAT de la Catalunya Central i els problemes que han tingut no són representatius de com el projecte ha funcionat a la resta del país.

Amb el tancament del CAT de Puigcerdà (vegeu Regió7 del 24 de juliol), la regió central ha perdut el darrer espai d'aquestes característiques que encara estava en funcionament. El de Sallent va tancar les portes el setembre del 2013. El CAT restant, el de Berga, no ha arribat a obrir-les mai.

Els CAT són equipaments turístics que havien de servir per orientar els visitants i donar a conèixer el patrimoni català. En total, l'Associació d'Ens Locals de la Xarxa de Centres d'Acollida Turística de Catalunya agrupava 11 municipis: Cervera, Ripoll, Tortosa, Vilajuïga, Teià, Palafrugell, Les, Montblanc i els tres de la Catalunya Central.

Cadascun dels municipis tenia un tema propi en què el CAT se centrava. Per exemple, el de Sallent era la industrialització i l'obrerisme. El de Berga, la Patum i les festes populars catalanes. El de Puigcerdà documentava el tractat dels Pirineus.

Quan la Generalitat va canviar de color polític el 2010, el projecte dels CAT va quedar en via morta. D'aleshores ençà, els consistoris han gestionat els centres separats com a part dels seus equipaments turístics. Alguns han aconseguit fer-ne un ús reeixit. Els tres CAT de la Catalunya Central, però, no han tingut èxit.

Huguet, tot i fer autocrítica, reitera que la responsabilitat és compartida, i recorda que els ajuntaments eren, al cap i a la fi, els encarregats d'administrar l'espai.

"El de Berga és l'únic cas que dubto que s'hagués de tirar endavant. Hi va haver un error de planificació i jo puc assumir la part que em toca", admet Huguet. L'exconseller creu que va fallar la comunicació amb el govern local, al qual creu que faltava motivació.

Pel que fa al CAT de Sallent, situat al costat de la colònia minera de la Botjosa, Huguet creu que l'equipament té molt potencial. Depèn, però, del fet que millorin els accessos i es tirin endavant els projectes de promoció turística del municipi.