L'Ajuntament de Cardona segueix pressionant per trobar solucions a la possible marxa d'Ercros , l'empresa que explota la sal del runam vell, a final del 2017. L'alcalde Ferran Estruch es va reunir aquest dilluns amb dos alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya: el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, i la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius. L'objectiu de la trobada: exigir solucions al Govern català, ja sigui per evitar el tancament -opció prioritària del consistori- o mitjançant alternatives per minimitzar-ne l'impacte social i mediambiental.

"La responsabilitat de treure el runam és de l'empresa i la responsabilitat i obligació de la Generalitat és exigir que així es faci", diu Estruch. L'Ajuntament reclama al Govern català que s'inclogui Cardona en el Pla Director Urbanístic (PDU) que ha de regular l'activitat minera els propers anys en municipis com Sallent, Callús, Súria i Balsareny.

Estruch confia que la Generalitat faci el possible per ajudar el municipi. "Ens han dit que donarien una solució a Cardona i així ho esperem. Per a nosaltres, el millor és que Ercros segueixi", diu.

Dijous passat, el ple del consistori va aprovar una moció conjunta en suport del territori i dels treballadors d'Ercros (n'hi ha 35, però també hi ha llocs de treball indirectes).

L'Ajuntament va encarregar la redacció d' un informe jurídic per concretar quines són les obligacions d'Ercros . El document, que es preveu que estigui llest en 15 dies, tindrà en compte els compromisos contrets al llarg dels anys i serà clau a l'hora de definir la posició final de l'Ajuntament i les seves demandes.

La trobada entre Cardona i representants de la Generalitat va tenir un caràcter preliminar i tècnic . Estruch confia que en properes reunions es pugui entrar més en detall i arribar a un compromís més ferm per part del Govern català. Quan l'alcalde es torni a reunir amb la Generalitat la setmana vinent, es preveu que s'hi incorpori un representant del departament d'Empresa.

El tancament de la planta es deuria a una normativa europea que entrarà en vigor a final del 2017 i que no permetria a Ercros seguir fabricant clor amb la sal de Cardona. Ercros ja ha mostrat interès per la sal vacuum que ICL produirà a Súria. Tot i que no ha explicat quin és el futur de la planta de Cardona, els sindicats preveuen que es tancarà. Aquest últim mes hi ha hagut diverses accions de protesta, com una marxa lenta i el tall de carreteres per part dels treballadors.