El segon estiu més sec en dues dècades ha deixat 51 litres a Manresa des del juny

La poca pluja acumulada aquests tres mesos ha caigut en només sis dies

10.09.2016 | 07:37
La riera de Rajadell ben seca al seu pas pel Suanya, aquesta setmana
La riera de Rajadell ben seca al seu pas pel Suanya, aquesta setmana

La falta de precipitacions que s'arrossega des del juny a les comarques centrals fa d'aquest estiu un dels més secs dels últims anys. A Manresa, en aquests tres mesos s'han acumulat 51,1 litres, quan l'habitual és que se superi el centenar de litres amb escreix.

Els estius a Manresa són secs, però tanta escassetat és poc habitual. Des que es van començar a recollir dades el 1916 (la informació l'ha facilitat el Camp d'Aprenentatge del Bages, a la Culla), són comptades les ocasions en què els registres de pluja a la capital del Bages durant l'estiu han quedat al voltant dels 50 litres. En les dues últimes dècades, només el 2001 (amb 48,5 litres) i el 1994 (amb 50,4) va ploure menys que ara.

En el conjunt de Catalunya, la sequera ha estat general, amb una incidència important a les comarques centrals, sobretot al sud i ponent. A Fals, per exemple, s'han acumulat 52,8 litres (més de la meitat el 22 de juliol), i a Solsona 58,6.

A Manresa, les pluges s'han situat molt per sota de la mitjana durant tot l'estiu, especialment el juny, quan van caure 8,6 litres quan la mitjana és de 52. El juliol la mitjana és de 29,4 i en van caure 16,9, pràcticament tots el dia 31 (16,6 litres), i a l'agost la mitjana és de 45,4 litres i se'n van registrar 25,6.

La poca pluja de l'estiu també s'ha caracteritzat pel fet que s'ha concentrat en pocs dies. Els 51,1 litres de Manresa han caigut en sis dies (n'hi ha hagut més amb quantitats inapreciables), i el mateix ha passat en altres localitats. A Puigcerdà van caure 35,8 litres en mitja hora el 9 d'agost, i a Casserres, 46,3 també en mitja hora el dia 16.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Uns masovers d´Artés eviten ser desnonats perquè tenen una seixantena d´animals

Uns masovers d´Artés eviten ser desnonats perquè tenen una seixantena d´animals

La parella té gossos de caça, cabres, gallines, oques i un porc vietnamita

Artés torna el rellotge al vell campanar després d´un segle

Artés torna el rellotge al vell campanar després d´un segle

Un acapte popular impulsat per la revista L'Artesenc ha permès la recuperació

El Bages és la comarca catalana on és més car llogar una sala de vetlla

El preu mitjà als tanatoris bagencs és de 961 euros, mentre que al conjunt de Catalunya és de 358...

Enllaços recomanats: Premis cinema