La segona edició de la Fira Discat de Sant Joan de Vilatorrada, que se celebrarà el 30 de setembre, potencia el seu vessant de sensibilització social i acostarà la realitat de les persones amb discapacitat als alumnes de primària i secundària del poble. I es farà d'una manera vivencial, perquè prenguin consciència de les dificultats amb què han de conviure les persones amb discapacitat.

Els alumnes de 4t i 5è de primària de les tres escoles del municipi participaran en una gimcana que es completarà amb tallers pràctics. Uns 270 nens i nenes seguiran un recorregut a través del fil argumental del conte El cassó d'en Gerard, de l'autora Isabelle Carrier. La història recrea el dia a dia d'un nen diferent: les seves dificultats, les seves qualitats, i els obstacles que ha de superar, entre d'altres. En paral·lel, podran aprendre el joc de bitlles catalanes i seran presents en una demostració de teràpia assistida amb gossos.

Els alumnes de batxillerat de l'IES Quercus assistiran el 28 de setembre a la xerrada sobre la tasca que du a terme la Federació Catalana d'Esports per a Disminuïts Psíquics amb un testimoni d'un esportista. El dia 30, coincidint amb la jornada central de Discat, els estudiants de 3r i 4t d'ESO de l'IES Quercus veuran el documental Vides diverses, amb un col·loqui posterior. Finalment, els alumnes de 1r i 2n d'ESO del SINS Cardener assistiran a una xerrada de la Federació Catalana d'Esports amb persones amb discapacitat física sobre la mateixa entitat i els Jocs Paralímpics.

El certamen inclourà el dia 30 unes jornades adreçades a professionals al matí, i durant tot el dia, l'entorn de Cal Gallifa serà escenari de presentacions, tallers, expositors i conferències.