La Festa de la Verema del Bages, que se celebra a Artés el proper 2 d'octubre, ampliarà aquest any la mostra de vins de la DO Pla de Bages. A l'habitual exposició dels cellers bagencs s'hi sumaran, el dia abans, els Tastos amb ritme, una degustació d'una selecció de 13 vins que anirà acompanyada de música. Aquesta és la principal novetat de la festa d'enguany, que la DO Pla de Bages, la Confraria dels Vins de Bages, l'Ajuntament d'Artés i Ampans van presentar ahir al migdia al pati del teatre Kursaal de Manresa.

La nova degustació, que es farà a la plaça Vella, al voltant del campanar, inclourà una selecció d'un vi de cada celler de la DO Pla de Bages, que rebrà els comentaris del bagenc Josep Pelegrín, millor sommelier d'Espanya 2016. La nota musical la posaran la bagenca Cèlia Vila i la cantautora lleidatana Meritxell Gené. Segons l'alcalde d'Artés, Josep Candàliga, és "una de les apostes de la comissió organitzadora per ampliar la mostra de vins dels cellers del Bages", que es fa l'endemà a la mateixa plaça. La cita serà, a més, "una bona manera de promocionar els productes nous que cada celler treu al mercat", tal com va afegir durant la presentació la secretària de la DO Pla de Bages, Eva Farré.

L'acte d'inauguració de la Festa de la Verema es farà divendres de la setmana vinent a la Fundació Alícia amb el taller didàctic Les postres del vi, a càrrec de Jaume Biarnés. Tot seguit, la festa es traslladarà a Manresa amb el Nocturna Vinum, una degustació i maridatge de vins i espectacles en diferents locals de la ciutat.

El dia central arribarà el diumenge 2 d'octubre a Artés amb la baixada a la vinya i l'aixafada popular de raïm, visites als cellers de la vila i espectacles de carrer que, segons Joan Francesc Blatiérrez, de la Confraria de Vins del Bages, cada cop es decanten més per la música "perquè fa el recorregut més àgil i agradable".

Verema solidària d'Ampans

Des de fa cinc anys, la Verema Solidària d'Ampans, a la finca Urpina, també forma part de la Festa de la Verema del Bages. Dissabte 1 d'octubre, hi haurà una matinal d'activitats amb caminada entre vinyes, una sortida en BTT, collita i aixafada de raïm, tast de vins i formatges, actuacions musicals i una arrossada.