Monistrol de Montserrat torna a captar aigua de la Font Gran, clausurada des de dimecres

El municipi es torna a connectar a l'aqüífer gràcies a uns filtres que eliminen la contaminació. Aquesta mesura substitueix els camions cisterna que des de dimecres passat porten aigua neta des de Castellbell i el Vilar

26.09.2016 | 19:10

El municipi de Monistrol de Montserrat ja torna a captar l'aigua de la Font Gran, la principal surgència de l'aqüífer del massís de Montserrat, que des de dimecres passat estava tallat. El motiu era un episodi de contaminació avançat per Regió7 el diumenge 18 de setembre i que posteriorment s'ha atribuït a hidrocarburs.

Com a solució provisional, l'Ajuntament, Sorea i l'Agència de Salut Pública de Catalunya van acordar portar aigua potable del municipi veí de Castellbell i el Vilar amb camions cisterna per anar omplint el dipòsit del Cremallera, que prèviament havia estat buidat i netejat. Segons l'alcalde de Monistrol, Joan Miguel, es tractava d'una operació "molt costa", que ara s'ha pogut substituir per uns filtres de carbó actiu que netegen el cabal de l'aigua al mateix punt de captació.

Fa tot just vuit dies, el diumenge 18 de setembre, l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat demanava als seus veïns que no fessin servir l'aigua de l'aixeta, ja que s'hauria pogut produir una contaminació a l'aqüífer. Diversos veïns havien alertat que l'aigua que arribava a les cases feia olor i gust a gasolina. La recomanació de no beure aigua de l'aixeta va passar a prohibició el dimecres 21, després que les primeres anàlisis efectuades per Sorea i l'Agència de Salut Pública de Catalunya confirmessin que l'aigua estava contaminada per algun tipus d'hidrocarbur.

Davant de la constatació que l'aigua estava contaminada i la recomanació del Departament de Salut de tallar el subministrament, es va trobar una solució provisional consistent en portar aigua "neta" de Castellbell i el Vilar per anar omplint el dipòsit que subministra l'aigua a les llars. Segons el batlle de Monistrol, Joan Miguel, aquesta era una solució "molt costosa" que, finalment, s'ha pogut substituir aquest dilluns al migdia per uns filtres de carbó actiu que netegen el cabal de l'aigua al punt de captació.

Miguel ha explicat a l'ACN que els filtres de carbó es van instal·lar divendres passat en període de proves i que el cap de setmana es van enviar unes anàlisis de l'aigua a Tarragona perquè es confirmés si eren efectius i, per tant, l'aigua que passava pels filtres sortia descontaminada. El batlle ha explicat que les anàlisis han corroborat que els filtres funcionen correctament. Davant d'aquesta constatació, aquest dilluns al migdia l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha donat llum verd perquè es retirin els camions cisterna que omplien el dipòsit i, per tant, a partir d'ara s'ompli amb l'aigua filtrada.

L'alcalde de Monistrol ha explicat que el nou sistema de filtratge "és menys car i menys laboriós que l'operativa dels camions cisterna, ja que aquell sistema requeria tenir un servei de vigilància que s'havia de complementar amb personal de la brigada i som un poble petit". Mentre l'aqüífer no es recuperi, el batlle ha explicat que es continuarà utilitzant aquesta operativa, que es podria allargar encara una setmana més. En aquest sentit, Miguel ha apuntat que en les últimes anàlisis ja es confirma un descens d'hidrocarburs a l'aqüífer, però encara no es troben als nivells legalment permesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Un moment de la fira de l'any passat.
El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

El mercat de Tots Sants torna aquest cap de setmana a Món Sant Benet

La fira celebra la cinquena edició amb una àmplia mostra de productes alimentaris i degustacions

El pla director de la mineria fixa la ubicació de dues plantes més de sal vacuum a Súria

El document urbanístic preveu que les futures instal.lacions anirien al polígon de la Pobla Sud, i...

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

La Fira de la Coca i el Mató de Monistrol arriba a la 23a edició amb 90 parades i una quinzena d´activitats paral·leles

El municipi espera la visita de més de 10.000 persones el cap de setmana del 29 i 30 d'octubre

El consum de tabac de cargolar es dispara entre els més joves

El 6% dels residents a la Catalunya Central de 15 anys o més fumen cigarretes fetes a mà

Enllaços recomanats: Premis cinema