L'Ajuntament de Navàs ja ha posat en marxa la tercera edició dels pressupostos participatius, que enguany incorporen algunes novetats. La diferència més destacada és l'augment de l'import que es destinarà a aquest procés de participació ciutadana, ja que es passarà dels 70.000 euros de l'edició anterior als 120.000 euros que es preveu destinar als pressupostos del 2017.

Des de l'Ajuntament, es valora "positivament els anteriors processos tot comparant-los amb processos semblants realitzats en altres poblacions", al mateix temps que ha treballat "per millorar-ne el funcionament". És per això, assegura, que enguany s'introdueixen un seguit de novetats.

En aquesta edició, hi haurà tres apartats diferents de votació, a cadascun dels quals es destinaran 40.000 euros. En el primer apartat, anomenat "Què milloraríeu", es podran marcar prioritats i cada navassenc emetrà dos vots a alguna de les partides proposades ja existents en àmbits com activitats culturals, edificis i instal·lacions esportives, festes, fires, formació per l'ocupació, joventut, manteniment de camins, manteniment de carrers, XALAR a secundària i jardineria. Amb el total de vots emesos, mitjançant una regla de tres, s'assignarà un valor econòmic a cada vot, que anirà a reforçar les partides.

El segon i tercer apartat són propostes que farà la ciutadania, i a disposició de les quals el consistori posarà els seus serveis tècnics. En el segon, anomenat "Fem-ne una de grossa", s'acceptaran propostes d'un pressupost de més de 20.000 euros i un màxim de 40.000, en aquest cas la ciutadania només podrà emetre un vot i només sortirà escollida una única proposta. Si la proposta escollida no té el cost màxim, els diners sobrants s'afegiran al tercer apartat, que sota el nom "Els petits canvis són poderosos" acceptarà propostes d'imports des de 500 euros fins a un màxim de 20.000.

En aquest cas, se segueix el funcionament dels anys anteriors i els navassencs podran emetre cinc vots, i s'escolliran les propostes que tinguin més percentatge del seu pressupost assolit fins a finalitzar els diners assignats en aquest apartat. Les propostes es podran presentar fins al dilluns 24 d'octubre a les dues del migdia al correu electrònic participacio@navas.cat, o bé a l'OAC.

Les votacions per als pressupostos participatius del 2017 començaran el 9 de novembre i finalitzaran el 22 de novembre. Aquella mateixa tarda, hi haurà un recompte públic per veure com es destinen els diners. En el procés de votació, hi pot participar qualsevol navassenc o navassenca que tingui els 16 anys fets el 22 de novembre del 2016. Per informar dels pressupostos, el consistori ha realitzat unes primeres xerrades a la sala d'actes de la biblioteca, al barri de la Residència, al barri Cal Miquel, i als nuclis del Mujal, Palà de Torroella i Castelladral. Ja s'ha rebut les primeres propostes.