Aquesta setmana s'han iniciat les obres d'enderroc de l'edifici de l'antic Ateneu Català de Sallent, ubicat a la plaça d'Anselm Clavé a la confluència amb el carrer de Sant Víctor. L'immoble estava des de fa temps en un estat de degradació important i estava en desús des de l'any 2007, quan, per problemes de seguretat, ja n'havien marxat les darreres entitats que hi tenien la seu. La previsió és que els treballs per enderrocar la totalitat de l'immoble es duguin a terme entre aquesta setmana i la vinent.

L'alcalde de Sallent, David Saldoni, ha explicat que l'edifici "estava en molt males condicions i presentava problemes entre els forjats interiors" i que, actualment, "ja no hi accedia ningú". Per aquest motiu, l'Ajuntament sallentí "va creure oportú" enderrocar-lo. Segons el batlle, amb aquesta actuació "es deixarà el solar net i arreglat a l'espera que tots plegats decidim què s'hi farà". També ha apuntat que, en aquests moments, no hi ha cap proposta sobre la taula que defineixi la futura utilitat de l'espai que quedara lliure, situat en una zona cèntrica del poble.

Els treballs que s'hi estan fent aquests dies consisteixen en l'enderroc de l'edifici, i un cop enllestit continuaran amb els acabats de les façanes del costat. Quan el solar estigui net es farà un planxer de formigó al terra "perquè quedi ben acabat", diu Saldoni. Les obres, que van començar aquest dilluns, es preveu que estiguin enllestides en un termini de dues setmanes. A causa dels treballs que es duen a terme es veuen afectades algunes de les places d'aparcament de la plaça d'Anselm Clavé, i també s'ha establert un pas alternatiu per als vianants.

Un espai "molt dinàmic"

L'alcalde de Sallent recorda que l'antic Ateneu Català "és un edifici que al llarg dels anys havia sigut un espai molt dinàmic on s'havien fet moltes coses". Fins l'any 2007, per exemple, va acollir l'emissora municipal Ràdio Sallent, que per problemes de seguretat va haver de deixar l'edifici i traslladar-se a les noves instal·lacions de l'antiga biblioteca, tal com també va passar amb el Foto Club Sallent, que hi tenia el local de l'entitat. L'antic ateneu també és recordat per la seva faceta com a cinema i havia estat el local d'assaig de l'Escolania, a banda de la seu de nombroses entitats.