A més de censar els gossos i col·locar-los un xip tal com regulen les ordenances municipals, a partir d'ara els propietaris de gossos de Sant Joan de Vilatorrada, Súria i Callús hauran de fer una anàlisi de sang als animals per incorporar-los en el cens genètic. Els gossos que formin part d'aquesta base de dades rebran una petita placa que certificarà que tenen feta la prova d'ADN.

La identificació inclourà un número de referència, el nom de l'animal i l'escut del municipi on correspon. Si els propietaris ho desitgen també hi podran posar el seu número de telèfon per localitzar l'animal en cas de pèrdua.

L'elaboració del cens caní impulsat per la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener té un cost de 29.000 euros, que finançarà el mateix organisme. A més, inicialment, cada ajuntament es farà càrrec de les extraccions de sang, que aniran a càrrec d'un veterinari i que tenen un cost de 3 euros per gos.

Xàtiva va ser el primer municipi de l'estat on es va implantar el sistema de cens genètic caní. En dos anys ha reduït els excrements al carrer el 80 % i ha posat un total de 115 sancions.