Sant Fruitós de Bages ja té la seva pròpia plaça major. Així és com l´alcalde, Joan Carles Batanes, ha definit el nou espai de lleure de la plaça Onze de Setembre que s´ha inaugurat aquest diumenge matí a l´entorn del cobert de la màquina del batre, que també ha passat per un llarg procés de rehabilitació per solucionar els problemes de degoters que presentava.

A l´acte inaugural també hi han assistit l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent (que hi ha anat com a diputat), el president comarcal del Bages, Agustí Comas, i regidors de l´Ajuntament de Sant Fruitós, que han tallat la cinta inaugural i han descobert la placa amb el nom de la plaça. Prèviament, hi ha hagut el torn de parlaments en què s´ha posat de manifest la importància que té per a Sant Fruitós poder disposar d´un ampli espai per a activitats al centre del poble. Batanés ha fet un breu repàs de la història del cobert, que es va construir a mitjan del segle passat per batre el gra, i ha destacat «l´encert» de conservar-lo. A més, ara s´ha dignificat amb la urbanització d´una part de la plaça com si fos un amfiteatre amb unes graderies en forma de feixes. Tot plegat, «servirà al poble per a un ampli ventall de possibilitats i usos a nivell cultural, esportiu, i d´oci», afegia el regidor de Cultura i festes, Xavier Racero.

L´acte inaugural ha anat acompanyat d´una gran festa durant tot el matí, i que encara dura. Ha començat amb una representació a càrrec de l´Elenc Teatral dels Pastorets, que ha transportat els fruitosencs unes dècades enrere per rememorar la feina del segar i el batre. El programa també inloïa actuacions dels tabalers Asmodaics i Golatiers, dels gegants, dels Salats de Súria, i de la Batukada Shangó, així com un espectacle infantil, i un concert de la Unió Musical del Bages i alumnes de l´escola de música, amb vermut popular al final.