Les caramelles «més autèntiques» continuen sumant anys i tradició a Callús

Els callussencs van fer enguany un petit homenatge a Jacint Planas, músic de les caramelles que va morir el mes de gener passat

17.04.2017 | 08:43
Les caramelles «més autèntiques» continuen sumant anys i tradició a Callús

Només entrar al poble de Callús hi ha una escultura que representa una rotllana de gent i, al mig, dues ballestes amb flors al capdamunt. Això sol ja simbolitza la importància de les caramelles i les ballestes en aquest poble. I és que les de Callús són «les caramelles més autèntiques, perquè es mantenen tal com eren fa anys», tal com explica Damià Badia, membre de la Comissió de Caramelles del Grup de Grans.

Ja ho diu un fragment de la sardana Caramelles a Callús: « I només en un instant / pel misteri de la festa / els cors es van enlairant / al compàs de la ballesta ». I així va ser: les ballestes de fusta s'estiraven fins als balcons de les cases, on deixaven una flor i, a canvi, rebien una compensació monetària, que antigament era un ou de Pasqua.

Diumenge, sens dubte, és el dia principal. Des de ben d'hora i després d'un bon esmorzar popular de coca i mistela, va començar la festa. Les dues colles caramellaires de Callús es van aturat a les cases del poble per cantar-hi i ballar-hi dues cançons, una sardana i un vals. Tot això amb la música de l'orquestra Rosaleda. Precisament, el gener passat va morir Jacint Planas, trompetista de l'orquestra i habitual a les caramelles de Callús. Aquest any, doncs, a la plaça de l'Ajuntament se li va fer un petit homenatge, que va recollir el seu fill, músic actual a l'orquestra.

Les colles caramellaires són formades per una banda de músics, un banderer, els balladors i uns quants ballesters, acompanyats per les lloques, que són noies amb un cistell ple de flors. Tant grans com xics, tots ben vestits per a l'ocasió, van protagonitzar les cantades, que s'alternaven amb els balls de bastons i els balls tradicionals. Aquest any, a més, es va estrenar un nou grup de bastoneres, format per quinze noies.

Les caramelles de Callús són centenàries. Al principi, les cançons que es cantaven eren de temàtica religiosa, però amb el pas del temps s'hi han introduït altres temes. A més, al començament del segle XX, les colles que competien eren la colla de dalt, identificada amb el bàndol republicà, i la de baix, amb el nacional. Les dues es van fusionar i la divisió va passar a ser per edat, i no per ideologia. Ara, doncs, trobem la colla dels grans i la colla dels petits.

Un any més, i acompanyats pel bon temps, ahir tot va anar «molt bé», deia Damià Badia. Caramellaires, bastoners, músics i dansaires van tornar a omplir el poble per fer que Callús mantingui una tradició que compleix anys cada Pasqua.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

La futura planta de purificació de Sallent produirà 150.000 tones anuals de sal de desgel

ICL va presentar ahir el projecte a l'Ajuntament perquè n'iniciï la tramitació S'hi invertiran 2,5...

La Via Blava que recorrerà la llera del Llobregat de cap a cap comença a caminar

Generalitat i Diputació ja treballen en la definició del traçat al costat del riu per fer a peu, a...

Sallent aprova un protocol d'actuació per a situacions d'assetjament a l'Ajuntament

El pla del consistori inclou una guia que es podrà seguir per fer una denúncia o queixa

Calendari laboral i escolar 2016/2017

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2017 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2016/17

 
Enllaços recomanats: Premis cinema