Entitats animalistes inicien a Cardona una campanya per abolir els correbous

Els impulsors recolliran firmes arreu de Catalunya per fer arribar la seva proposta al Parlament

20.04.2017 | 08:11

La Coordinadora per l'Abolició dels Correbous de Catalunya (CAC), que agrupa diverses entitats i associacions que treballen per la defensa dels drets dels animals, ha impulsat una campanya per recollir suports contra la celebració de les festes tradicionals amb bous, com les que es fan a Cardona i Santpedor. Precisament, la Coordinadora ha triat Cardona com a punt de partida per presentar la proposta d'Iniciativa Legislativa Popular (ILP) amb què pretén recollir un mínim de 50.000 signatures i portar el debat al Parlament.

Una vintena de membres de la CAC han protestat aquesta setmana des de Cardona contra el que consideren «una barbàrie que s'ha d'eradicar», en relació amb les festes amb bous. La Coordinadora sosté que l'any 2010 «es van abolir les curses de braus a Catalunya, però això no va ser la fi de les festes cruels a casa nostra». El que critica és el Decret Legislatiu 2/2008, del 15 d'abril. I és que, si bé prohibeix l'ús d'animals en baralles i espectacles o en altres activitats si els poden ocasionar sofriment (entre d'altres), conté un article que deixa fora d'aquesta prohibició els correbous, entesos com a festes amb toros o bous sense mort de l'animal en les dates i localitats on tradicionalment se celebren. Per a la CAC, aquesta excepció «és una incongruència que contradiu i vulnera el fons i l'objecte de la llei de protecció dels animals de Catalunya», i per això demana deixar sense efecte aquest article.

La CAC ha presentat l'inici de campanya a Cardona perquè considera que «és el centre neuràlgic de la tauromàquia principatina», i ho basa en el fet que la primera referència escrita d'un correbou a Catalunya se situa a Cardona l'any 1409. Tanmateix, l'entitat fa extensible la protesta «als 36 municipis catalans» on diu que està permès aquest tipus de festivitats.

En el moment en què la Coordinadora tingui el vistiplau del Parlament, iniciarà la recollida de signatures. Perquè el Parlament accepti debatre la ILP, en necessitarà un mínim de 50.000, que haurà de recollir en un termini màxim de quatre mesos.

Entre altres municipis, la campanya posa en el punt de mira el Corre de bou de Cardona i les Vaquetes de Santpedor. L'Ajuntament de Cardona va declinar ahir fer cap declaració sobre aquesta qüestió. Per la seva banda, l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, sosté que «si hi ha d'haver algun moviment amb relació a aquestes festes, que es decideixi a instàncies superiors». A escala municipal, «nosaltres apliquem estrictament la llei del benestar animal», sosté Codina, i recorda que un any més s'ha acordat per unanimitat del ple demanar els permisos per poder tornar a celebrar les Vaquetes per la festa major del juny.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Iniciaran les obres per fer de vianants un vial de Súria

Els treballs al carrer Vilanova es posaran en marxa aquest dilluns i ja no s'hi podrà circular

Sant Fruitós farà una millora global de l'entorn de la zona esportiva del camp de futbol

Sant Fruitós farà una millora global de l'entorn de la zona esportiva del camp de futbol

Es destinarà una inversió d'uns 360.000 euros i l'obra es començarà l'any que ve

Mor el pare Joan Carles Elvira, monjo de Montserrat des de feia 20 anys

Mor el pare Joan Carles Elvira, monjo de Montserrat des de feia 20 anys

La missa exequial tindrà lloc aquest dimecres a 3/4 d'11 del matí a la Basílica de Santa Maria

Professionals i usuaris del Bages treballen per frenar l'ús inadequat dels antibiòtics

Professionals i usuaris del Bages treballen per frenar l'ús inadequat dels antibiòtics

Els centres d'atenció primària sensibilitzen la població sobre la utilització prudent dels fàrmacs ...

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema