El gegant Novartis produirà el fàrmac creat pel bagenc Santamaria

La multinacional signa amb el centífic de Sant Joan per desenvolupar el remei contra la diabetis

22.04.2017 | 07:18
El gegant Novartis produirà el fàrmac creat pel bagenc Santamaria

El nou medicament per combatre la diabetis Tipus I descobert per l'investigador de Sant Joan de Vilatorrada, Pere Santamaria, entra en una fase pràcticament definitiva per ser realitat. Santamaria ha arribat a un acord amb un dels grans grups farmacèutics del món, Novartis, per poder desenvolupar el medicament en la fase prèvia a l'assaig en humans.

Santamaria se sentia ahir molt feliç de poder veure que la investigació ha trobat una empresa que hi creu, un dels grups farmacèutics que lideren el tractament de les malalties autoimmunitàries. El medicament ha de suposar una revolució per al tractament de la diabetis Tipus I i, en un futur, per a moltes altres malalties autoimmunitàries que ara no tenen guariment, perquè, com explica el doctor santjoanenc, comporta poder actuar contra les cèl·lules afectades per la malaltia sense causar immunodepressió (quedar-se sense defenses). La immunosupressió comportaria als pacients una situació d'alt risc de contraure altres malalties.

I l'acord permet a Santamaria i el seu equip seguir al davant de la investigació que ell està convençut que ha d'acabar amb un fàrmac que resoldrà en un alt grau el problema de la diabetis tipus I. El temps que es pot tardar a desenvolupar aquest fàrmac és un dels secrets que preveu l'acord amb Novartis.

Parvus Therapeutics, una empresa biofarmacèutica creada pel mateix Santamaria i el seu grup de treball de la Universitat de Calgary, al Canadà, ha signat recentment un acord amb Novartis a través del qual el grup farmacèutic té els drets exclusius sobre la investigació i garanteix la inversió necessària per fer aquest pas determinant. Novartis produirà els nanomedicaments modificadors de la malaltia que han d'aturar o revertir la diabetis Tipus I sense causar immunosupressió general al cos de la persona malalta. Santamaria està convençut que l'acord els permetrà avançar en la solució a altres malalties d'origen autoimmunitari.

Els anomenats Navacims constitueixen una nova classe de fàrmacs que consisteixen en nanopartícules (NPs) recobertes ambmolècules del complexos major d'histocompatibilitat unides a pèptids (pMHCs) que alteren el comportament dels limfòcitsT causants de les malalties, segons ha explicat Santamaria. Fins ara, com relata l'investigador bagenc, els malalts de diabetis Tipus I, en fases avançades de la malaltia, només tenen com a tractament les injeccions d'insulina. Però la insulina no cura, simplement substitueix les mancances que tenen els diabètics. Els Navacims són «els primers productes biofarmacèutics que s'han pogut demostrar (en models preclínics) que tenen la capacitat de restablir l'estat de la tolerància immunitària específica a través de l'expansió de limfòcits T reguladors» sense altres afectacions a l'individu.

Santamaria, que ahir a la tarda també va ser reconegut amb un segon premi Funadació la Pedrera-La Vanguàrida de la Ciència, assegura que els Navacims tenen el potencial, per tant, per tractar específicament la malaltia autoimmunitària sense augmentar el risc d'infecció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Bages

Imatge del petit incendi.
Un petard causa un petit incendi a Sant Vicenç

Un petard causa un petit incendi a Sant Vicenç

El foc ha tingut lloc a l'estació de la Renfe i els Bombers l'han pogut extingir amb rapidesa

La Generalitat demanarà 530 milions d'euros al FLA per rescatar l'eix Transversal

La Generalitat demanarà 530 milions d'euros al FLA per rescatar l'eix Transversal

L'operació ha de suposar un estalvi financer de 700 milions fins a l'any 2040, moment en què...

La futura planta de purificació de Sallent produirà 150.000 tones anuals de sal de desgel

ICL va presentar ahir el projecte a l'Ajuntament perquè n'iniciï la tramitació S'hi invertiran 2,5...

La Via Blava que recorrerà la llera del Llobregat de cap a cap comença a caminar

Generalitat i Diputació ja treballen en la definició del traçat al costat del riu per fer a peu, a...

Calendari laboral i escolar 2016/2017

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2017 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2016/17

 
Enllaços recomanats: Premis cinema