L´empresa Sorea ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l´adjudicació del subministrament d´aigua de Sant Vicenç de Castellet al grup Acciona, que el ple municipal va aprovar per unanimitat el dia 26 d´abril. Sorea sosté que hi ha hagut incongruències en l´acord adoptat i en demana una suspenció cautelar, després que la seva oferta ha estat desestimada tot i haver obtingut la puntuació global més alta de les 5 empreses que es van presentar al concurs, amb 4 punts per sobre d´Acciona, que va quedar en segon lloc.

Sorea havia prestat aquest servei a Sant Vicenç des del 1976 amb contractes renovables cada deu anys, però després que es va esgotar l´última pròrroga, l´Ajuntament va considerar la necessitat de fer un nou concurs per obrir-lo a altres empreses i quedar-se amb l´oferta més bona. La denúncia del contracte es va fer el gener del 2016, en què l´Ajuntament va iniciar el tràmit de licitació per a la contractació del servei, que ha culminat amb l´adjudicació a Acciona aprovada en el darrer ple.

En la mesa de contractació, l´Ajuntament es va assessorar per l´empresa especialitzada SAS Consulting a l´hora de fer les valoracions de les ofertes presentades, i la més bén puntuada va ser Sorea, amb un global de 91,272 punts, respecte als 87,249 que va obtenir Acciona. De totes 5 empreses, Sorea va quedar en primer lloc en puntuació econòmica (amb 70 punts de 70 possibles) i en la baixa proposada per als rebuts (del 24,22 % respecte al 22,22 % d´Acciona). En canvi, va obtenir 21,2 punts en l´apartat tècnic, darrere d´Aqualia, amb 21,7, i d´Acciona, amb 28,9.

L´Ajuntament l´exclou el març

Per la seva banda, l´Ajuntament sosté que no es pot agafar a les valoracions des del moment que el ple del 29 de març va aprovar excloure Sorea del concurs «perquè l´estudi econòmic presentat no s´ajustava a les propostes tècniques prèviament presentades per la mateixa empresa», apunta l´alcalde, Joan Torres. Sorea argumenta que a hores d´ara encara no té clars els motius pels quals se la va excloure del procés, i ja en aquell moment hi va al·legar en contra, però l´Ajuntament «no ho va admetre a tràmit perquè les al·legacions no es van presentar en el moment oportú que requeria el procediment», diu Torres.

L´empresa encara va tornar a insistir, amb un recurs de reposició contra els acords de ple del 29 de març, que en aquest cas sí que s´ha admès, però «no hem acceptat que mentrestant s´aturés el procés» que ha portat a la licitació i l´adjudicació, afegeix Torres.

Davant d´això, «des de Sorea no hem tingut cap més alternativa que interposar un recurs contenciós administratiu», apunten fonts de l´empresa, en què es demana explícitament que no es procedeixi a l´execució del contracte amb Acciona, com a mesura cautelar. En concret, el text reclama «la suspensió dels acords adoptats pel ple del 26 d´abril, en què s´aprova adjudicar definitivament el contracte a Acciona, la prohibició que l´Ajuntament porti a terme cap acte d´execució d´aquell acord», i reitera a l´Ajuntament «que s´abstingui de formalitzar el contracte».

L´alcalde, Joan Torres, assegura que en tot moment s´ha actuat en base a la llei i als serveis jurídics, i diu que n´és una mostra l´aprovació unànime de l´adjudicació a Acciona per part de tots els grups municipals. Sosté que a la mesa de contractació hi eren tots representats, «i tothom ha vist que el procés és totalment transparent»