Sant Vicenç de Castellet ha fet aquest dissabte un primer tast del ball de gitanes popular amb la versió infantil, preludi de la ballada gran que tindrà lloc aquest diumenge. Els més petits han fet evident a la mateixa plaça de l'Ajuntament que hi ha relleu generacional.

Les parelles han arribat a la plaça en cercavila, que ha arrencat a la plaça de l'Onze de Setembre encapçalada pels grallers de la colla de Geganters i els gegantons Nen i Nena, vestits també de balladors de gitanes. Un cop arribats, a l'espai de davant de l'Ajuntament les parelles infantils participants han executat les diferents peces d'aquesta ballada.

I és que Sant Vicenç celebra aquest cap de setmana els 110 anys de la ballada popular de gitanes, que es va dansar per primer cop al municipi el 10 de febrer del 1907. La festa, que seguirà l'estructura habitual, tindrà enguany 14 colles que sumaran un total de 280 balladors.

L'acte central es viurà aquest diumenge a les 12 del migdia amb la ballada de les colles participants a la plaça de l'Ajuntament, amb l'acompanyament musical de la cobla Ciutat de Terrassa.

L'acte començarà amb l'entrada dels gegants a la plaça que interpretaran el vals dels barons. El ball de Caldes i el galop d'entrada presentaran les colles participants. Tot seguit hi haurà la coronació de la núvia, que, juntament amb la seva parella, encapçalarà un nou galop, seguit dels entremesos: el xotis, les catxuxes, les contradanses, la jota i el vals jota.

Les gitanes acabaran amb el galop final on tot el públic de la plaça hi és convidat. Finalment, els participants a la ballada i espontanis faran la ballada popular del vals dels barons de Castellet i la sardana 'Cent galops per Sant Vicenç', de Jordi Molina.