El termini perquè els ciutadans i ciutadanes dels municipis de Súria i Callús poguessin censar genèticament els seus gossos de forma gratuïta ja ha finalitzat. Durant els tres mesos que ha durat la campanya, impulsada per la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener, s'han censat un total de 772 gossos (el 96%) en el conjunt dels dos municipis. El sistema de cens genètic caní, pioner a Catalunya, ha de permetre identificar a quin animal pertanyen els excrements del carrer i posar fi a les accions incíviques.

La campanya per censar genèticament els gossos de Súria i Callús, que els dos ajuntaments consideren que ha estat un èxit, també ha servit per fer aflorar 178 animals que no estaven prèviament censats en els cens municipals. A partir d'ara, ja és obligatori tenir l'animal censat genèticament i pertinentment inscrit en el cens municipal corresponent.

Un cop finalitzat el cens municipal, la voluntat de les administracions és iniciar les batudes de recollida i anàlisi d'excrements a la via pública. Inicialment, es donaran 15 dies en els quals es posarà un avís per tots els excrements que es trobin, però a partir del proper dia 15 de juny trobar una defecació a la via pública serà motiu de sanció.

Un cop identificats genèticament el gossos, s'ha elaborat una base de dades de manera que quan es reculli una mostra d'excrement al carrer (on hi ha l'ADN) es podrà identificar a quin animal pertany i arribar al seu propietari. A partir d'aquí, l'infractor haurà de pagar l'anàlisi, que costa al voltant de 15 euros, i la multa corresponent, que oscil·larà entre 100 i 400 euros. La recollida de mostres la farà un treballador municipal acompanyat d'un agent de la Policia Local que en garantirà la seguretat jurídica i la custòdia.

Les persones que no hagin realitzat el cens dins el termini de gratuïtat que oferien els ajuntaments, s'hauran de fer càrrec dels costos que representa. Per fer-ho caldrà que duguin el seu gos a un veterinari acreditat per la Mancomunitat del Cardener, que li extraurà la mostra de sang i la traslladarà al laboratori encarregat de realitzar l'analítica.

El cens genètic caní és un sistema pioner a Catalunya impulsat per la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener a Súria, Callús, i properament a Sant Joan. El cens genètic és obligatori per a tots els gossos dels tres municipis i està regulat a través de l'ordenança municipal sobre tinença d'animals domèstics. A banda d'identificar els excrements, el cens caní d'ADN també ha de permetre reduir l'abandonament i els maltractament d'animals, ja que permetrà identificar fàcilment els seus propietaris. La intenció és que l'experiència serveixi d'exemple a altres pobles.