Els alcaldes dels pobles bagencs propers a Montserrat rebutgen integrar-se en una futura comarca anomenada el Montserratí, una iniciativa de vuit municipis del Baix Llobregat Nord i l'Anoia, que pretén debatre la realitat de l'actual mapa comarcal. Per als bagencs, la pertinença a l'actual comarca és vàlida.

Els representants dels cinc pobles del Bages (Sant Vicenç, Monistrol, Castellbell, Marganell i Castellgalí) manifesten que se senten arrelats a la seva comarca. Però els impulsors de la Plataforma el Montserratí és comarca, set del Baix Llobregat (Collbató, Esparreguera, Sant Esteve, Castellví, Abrera, Martorell i Olesa) i un de l'Anoia (el Bruc), apunten que alguns municipis bagencs podrien afegir-se a la formació de la nova regió.

Els ajuntaments del Bages s'han assabentat de la proposta a través dels mitjans de comunicació. Per tant, és un debat que encara no s'ha realitzat a nivell ciutadà, fins i tot en alguns pobles el tema no s'ha posat sobre la taula del consistori.

Els vuit municipis promotors de la proposta recalquen que se senten allunyats dels seus centres administratius. En canvi, Anna Garcia, alcaldessa de Marganell, comenta que al seu poble no li interessa la proposta perquè l'actual capital comarcal els queda a prop i s'hi senten identificats. Joan Miguel, alcalde de Monistrol, sosté que es tracta d'un projecte artificial, ja que «Monistrol no té res a veure amb poblacions allunyades com Olesa o Martorell». Montserrat Badia, alcaldessa de Castell-bell, sosté que el poble se sent còmode dins del Bages, ja que hi ha uns lligams administratius forts, però «també ens identifiquem amb el territori del Montserratí, ja que té unes tradicions i un paisatge comú».

Des de la plataforma afirmen que les diverses poblacions tenen uns forts vincles econòmics i socials. Però Montse Badia assegura que la vida social i econòmica de Castellbell està vinculada al Bages. Tanmateix, Joan Miguel apunta que Sant Vicenç fa de capital als diversos pobles del sud de la comarca, ja que disposa d'equipaments que cobreixen diverses necessitats. «El Bages és una comarca que està molt consolidada des de fa anys», sosté Joan Torres, l'alcalde de Sant Vicenç. Montse Badia considera que dividir té un cost i Catalunya no pot mantenir tants ens públics.

Els pobles de Montserrat i el seu entorn assenyalen la tinença d'un paisatge i d'una cultura pròpia. De fet, Cristòfol Gimeno, alcalde de Castellgalí, explica que hi ha una voluntat de recuperar espais agraris, rurals o forestals de la muntanya que uneix diversos municipis. «Es tracta de mantenir el sotabosc, els camins o recuperar alguns productes que es conreaven al terreny, com la vinya», comenta Gimeno. Per a Montse Badia, voler quedar-se al Bages no vol dir no identificar-se amb el Montserratí, ja que «hi ha un vincle de protecció de la muntanya».