El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, va inaugurar ahir al migdia la nova depuradora de Talamanca, que el municipi esperava des de feia més de deu anys. Rull va destacar que és una de les nombroses obres de sanejament que estaven «encallades des d'abans de la crisi» i que ara finalment poden convertir-se en realitat. De fet, la Generalitat ja va anunciar l'any 2011 l'inici de les obres d'aquesta instal·lació, tot i que finalment no s'ha pogut inaugurar fins ara.

La depuradora de Talamanca és la dissetena del Bages i dóna servei a 1.150 habitants, ja que té una capacitat per tractar 200 m3 d'aigua al dia. Els treballs, que han suposat una inversió de 834.100 euros, també han comportat la construcció de prop d'un quilòmetre de xarxa de col·lectors en alta. L'aigua degudament depurada es retornarà al torrent Güell.

Rull va destacar que la posada en servei de la depuradora de Talamanca «significa el desbloqueig d'una desena d'actuaicons de sanejament a la Catalunya Central que havien quedat interrompudes per la crisi». Quatre d'elles són al Bages: el sanejament de Valls de Torroella, la variant del col·lector en alta entre Manresa i Sant Joan, la nova depuradora de Balsareny amb reducció de nutrients i l'optimització del sistema de sanejament de Monistrol de Montserrat. Rull es va comprometre a estrenar abans del 2021 aquestes actuacions, que tenen un pressupost conjunt de 7 milions d'euros.

L'alcalde de Talamanca, Josep Tarín, va manifestar que la depuradora «era molt desitjada i esperada» i que suposa «una important millora per al municipi».

Rull, que va estar acompanyat del director de l'ACA, Jordi Agustí; de la delegada del Govern, Laura Vilagrà, i del conseller comarcal de Medi Ambient, Marc Aloy, va recordar també que Talamanca, fa 300 anys, va ser escenari d'una batalla i, tot referint-se al procés sobiranista, va dir que «avui estem compromesos, 300 anys després, a recuperar aquella llibertat que ens va ser arrabassada».