L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a informació pública el projecte revisat per tirar endavant la construcció de la depuradora i col·lectors de Rajadell, una infraestructura que permetrà depurar les aigües residuals generades en aquest municipi i al nucli de Fals (Fonollosa). Es tracta, però, d'una instal·lació que s'arrossega des de fa més d'una dècada i que, de fet, en un primer pla havia d'estar en marxa el 2008. Fins i tot se'n van arribar a iniciar les obres el 2010 (ja llavors amb retard), amb l'excavació de rases per a les canonades, però van quedar aturades.

Inicialment, la depuradora formava part del Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes convocat el 2005 per l'ACA. L'objectiu d'aquell programa, derivat de directives de la Unió Europea, era sanejar les conques hidrogràfiques de Catalunya. El projecte de Rajadell s'emmarca en el sanejament de la conca del Llobregat, ja que les rieres de Fals i Rajadell són afluents del Cardener.

Ara aquest projecte forma part del conjunt d'actuacions previstes en l'actual programa de mesures de la planificació catalana vigent (2016-21), i suposarà una inversió propera als 3 milions d'euros.

La depuradora, que serà de tipus biològic amb tractament de fangs activats per aireació perllongada, tindrà una capacitat de tractament de 357,6 m3/dia. També s'acabarà de construir la xarxa de col·lectors, de més de 4.000 metres, parcialment executada fa uns anys. La capacitat de la planta està dissenyada per adequar-se a les necessitats de sanejament actuals i futures dels municipis, podent assumir així el creixement de població previst per als propers anys.

La planta depuradora es construirà a la mateixa parcel·la on ja era prevista inicialment, però en un punt més allunyat de la líniaferroviària d'ADIF per requeriment d'aquest organisme. L'aigua tractada es retornarà al torrent del Grau, que és afluent de la riera de Rajadell.