Monistrol de Montserrat acollirà aquest cap de setmana una vuitantena de parades en el marc de la Fira de la Coca i el Mató. A més, s'han programat una quinzena d'activitats paral·leles. En destaca una exposició que repassa els 125 anys del cremallera de Montserrat, ja que el 6 d'octubre del 1892 es va fer el primer viatge d'aquest singular transport.

Enguany el visitant hi trobarà 11 parades de coques, torrons, xocolates, dolços i productes de pastisseria (2 són parades de comerços locals), 11 parades de mató, formatges, productes làctics i derivats, 13 parades de productes gastronòmics diversos, 3 parades de caves i vins artesans, cervesa ecològica i destil·lats, i 27 parades de productes d'artesania, 3 parades de comerços locals amb productes de bellesa, roba i complements, i les 8 carpes de les entitats i associacions locals.

La gastronomia és un eix central del certamen, motiu pel qual restaurants de la vila cuinaran durant el cap de setmana menús especials de fira, amb plats elaborats amb mató i productes de proximitat.

De les activitats d'animació per als més petits destaca la cercavila itinerant de Jordi Callau i els tallers de cuina amb mató, que enguany aniran a càrrec de Joan Carreño i l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat. Els infants crearan dolços i berenars. Aquests tallers són gratuïts, però cal inscripció prèvia a l'estand de l'Ajuntament de Monistrol.

De les propostes participatives que s'han programat per al públic adult destaca la xerrada i degustació La cuina dels monestirs, que oferirà Raimon Olivella, del restaurant Abad Cisneros, i la classe magistral de cuina de Montse Blanch, amb receptes fàcils de preparar.

Per a tots els públics destaquen les mostres de cultura popular tradicional que oferiran els Gegants de Viserta, l'actuació, diumenge, dels més joves de l'Esbart Monistrol Dansaire, i la primera trobada de grallers organitzada pels Grallers de Viserta, que enguany celebren els seus 30 anys, a més de la tamborinada dels Tabalers del Grup de Diables Els Tronats. La nit de dissabte es podrà gaudir del concert que du per títol Òpal en la seva essència, de la cantant Òpal, dins Racons 2017, IV Cicle d'Arts Escèniques.

L'any passat es calcula que van passar per aquest certamen unes 10.000 persones.