El tornado que el 7 de gener passat va afectar els municipis de Cardona i Navès, va fer un recorregut d'uns 9 quilòmetres, va assolir una amplada de fins a 500 metres en la part central de la seva trajectòria, i va tenir una velocitat màxima estimada superior als 180 quilòmetres hora.

Són les conclusions a què ha arribat el Servei Meteorològic de Catalunya després d'analitzar els paràmetres climatològics que van condicionar el fenomen i els desastres que va provocar, en aquest cas amb un estudi exhaustiu sobre el terreny. L'informe determina que es tracta d'un tornado de la categoria EF2 segons l'escala de Fujita millorada (que va del 0 al 5), i això el converteix en un dels tornados més forts dels últims anys a Catalunya, i el primer que s'hi observa en un mes de gener des de l'any 1997.

El centre de la depressió que aquell cap de setmana va afectar Catalunya estava situat al País Valencià, i la tempesta a partir de la qual es va originar el fenomen es va formar al nord del Baix Llobregat. Es va donar el cas d'uns nivells elevats tant de flotabilitat de l'aire (la facilitat que té perquè es produeixin ascensos), com d'helicitat (que té una relació directa amb la rotació del vent), i això es va acabar traduint en un tornado al pas de la tempesta pels termes de Cardona i Navès, amb corrents d'aire ascendent molt forts que ajudaven a un gran desenvolupament vertical.

El tornado va començar quan faltaven deu minuts per a la una de la matinada al polígon industrial La Cort, situat al sud del nucli de Cardona. A partir d'aquí, va agafar força a mesura que anava avançant en direcció nord, i abans de travessar la C-55 i el riu Cardener, ja va ocasionar danys estructurals a la granja Pintó, de la qual va arrencar part de la coberta i va fer caure envans i trams de les parets de tancament.

Tanmateix, les destrosses més importants van ser al barri de Segalers, on hi ha diverses masies, coberts i granges escampades, algunes de les quals van resultar afectades, sobretot en teulades i parets, fins al punt que es van arribar a trobar plaques metàl·liques i d'uralita a més de 500 metres de distància dels coberts d'on havien estat arrencats.

El tornado va continuar cap al Remei, i en aquest punt va girar lleugerament cap al nord-oest i es va endinsar en una zona de bosc fins que va entrar al terme de Navès fins que es va dissipar abans d'arribar fins al nucli de Linya.

En aquests 9 quilòmetres de recorregut, van resultar afectades una trentena d'edificacions, amb danys valorats entre els 800.000 i el milió d'euros, segons les primeres estimacions.