L'esplai de Sallent arriba als cinquanta anys mantenint l'esperit d'educar a través del joc i fent créixer el compromís dels més petits envers el poble. En una primera trobada per celebrar l'aniversari de l'Agrupació Roques Albes, els exmonitors van poder emmirallar-se davant l'energia dels infants i dels monitors actuals, que s'impliquen en diverses entitats locals i aprenen a conviure jugant.

A la plaça dels Arbres, les persones que van formar part de la primera tongada de l'esplai van poder conèixer els més menuts, que encara tenen tot un recorregut per explorar. Actualment, un centenar de nens i nenes i catorze monitors mantenen viva l'Agrupació Roques Albes. La majoria d'aquestes persones formen part de diverses entitats locals del poble. «Passar la infància a l'esplai m'ha servit per conèixer la història del meu poble i tenir ganes d'implicar-me en diverses activitats que s'hi organitzen», va explicar la monitora Sara Pons. Així mateix, el monitor Eloi Rotllan sosté que, encara que marxi aviat de l'esplai, té la intenció de continuar «mantenint viu Sallent».

L'acte va tenir la presència d'una de les fundadores de l'Agrupació Roques Albes, Aurora Morato. «Durant els primers anys, l'esplai era una escapatòria a la rigidesa que aquells nens vivien a casa o a l'escola», va destacar Morato. Va afegir que la forma de jugar dels infants ha canviat, «ja que ara els nens tenen moltes coses per entretenir-se, però abans anar a l'esplai era un somni». No obstant això, les noves generacions consideren que, avui en dia, passar la infància a l'esplai t'ajuda a ser més independent. «Vaig aprendre a fregar els plats, a rentar la roba o estar sense els pares més d'hora que la resta de nens i nenes», va comentar la monitora Laia Garrido.

De fet, aquest era el principal objectiu que perseguien Aurora Morato i el seu home, Esteve Padullés, quan van decidir passar les seves vacances de campament amb un grup d'infants. «Com que a mi m'agraden molt els nens i al meu home la naturalesa, vam passar-nos trenta-dos anys fent jugar els infants durant els caps de setmana i les vacances», va explicar Morato. Va remarcar que ella feia d'educadora sexual, de psicòloga o de professora per a aquells nens i nenes, «plens d'inquietuds sense resoldre».

L'exmonitor David Pinyana va qualificar com un acte de valentia el que va impulsar el matrimoni. Va remarcar que aquest any s'ha d'intentar reunir el màxim nombre de persones que han format part de l'esplai Roques Albes. Durant l'acte, Pinyana i Morato van començar a fer una llista de noms que formen part de la història.