La pluja que ha anat caient durant tot el dia ha deslluït la Fira de l'Abat-Monacàlia, en la primera jornada del dissabte, encara que s'han celebrat quasi totes les actuacions teatrals i espectacles diversos que tenen relació entre el monestir de Sant Benet de Bages i el poble de Navarcles.

La Fira de l'Abat té l´eix central amb tres actuacions a la plaça de la Vila en què es representen tres moments de la relació de Navarcles i el monestir. "Dependre de la Corona", "Cobrament del Delme", i "Casament Sal·la i Ricardis".

A la plaça de Sant Valentí, hi ha un espai dedicat al blat amb una màquina de batre, un paller i un molí de blat, i el carrer Ample es mostra com tenyir la roba.

A la plaça Aguilar els més joves poden pujar a la tirolina i pont tibetà, i participar en altres jocs infantils. També es pot contemplar una exposició de dibuixos del monestir de Sant Benet de Bages i dels nobles Sal.la i Ricardis i maquetes de castells.

S'espera que demà diumenge el temps acompanyi, i els carrers de la vila s'omplin de navarclins i forasters per gaudir d´aquesta setzena edició de la Monacàlia.